Energiecoach in het nieuws

Administrator (admin) on Mar 24 2021

energiecoach, brabant, moerdijk, 60 graden, ketel, keukentafelgesprek

Maart 2020:  Energiecoaches groenbewust

In BNdeStem, een regionaal dagblad in Brabant, werd aandacht besteed aan de Energiecoach.

Maart 2021:
 

Huis Verduurzamen

Wie zijn huis wil verduurzamen, maar niet goed weet hoe, kan de hulp inschakelen van een energiecoach. ,,Mensen denken vaak dat het tienduizenden euro's kost om je huis te verduurzamen.”
Maar dat is helemaal niet het geval, stelt energiecoach Gerrit Jansen van Oosterhout Nieuwe Energie. Vrijwilligers van zijn stichting voeren een energiescan uit bij de huizen van geïnteresseerden. Zo kijken ze samen waar er winst te behalen valt.
Veel mensen denken bij duurzaamheid aan zonnepanelen.

 

Klein beginnen met energie besparen

Maar: ,,Wij beginnen altijd met kleine maatregelen en het isoleren van de woning. Daarna denken we pas aan energie opwekken", legt Jansen uit. ,,Als je het elektriciteitsverbruik zo laag mogelijk houdt, hoef je geen zonnepanelen te kopen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een tweede koelkast in de garage staan, die twee flesjes bier koud houdt. Wij raden hen aan die uit te zetten, dat scheelt op jaarbasis al best wat. Zo pakken we de hele woning aan. We willen mensen vooral bewust maken van hun energieverbruik.”


Gratis energiescan

Een energiescan duurt ongeveer twee uur. Daarbij wordt er in het hele huis bekeken wat voor verbeterpunten er zijn. Deelnemers ontvangen vervolgens een rapport van de energiecoach. Coaches kunnen bijvoorbeeld wijzen op aannemers die kunnen helpen met de plannen. Maar ze hebben geen commerciële binding met andere bedrijven. Een energiescan bij Oosterhout Nieuwe Energie is gratis, want alle energiecoaches zijn vrijwilligers met eigen specialisaties. Zo is de specialisatie van Jansen zonnepanelen. Maar hij geeft ook advies over andere zaken. Zo deelt hij een om de ketel op 60 graden te zetten. ,,Daar kun je heel veel mee besparen. Zo zijn er enorm veel kleine maatregelen die je kunt nemen die weinig kosten, of zelfs gratis zijn.

Er zijn enorm veel kleine maatregelen die je kunt nemen die weinig kosten of zelfs gratis zijn.


Hij hoort weleens op televisie dat een huis verduurzamen 40.000 euro kan kosten. Daar is Jansen het niet mee eens. ,,Dat kost het als je heel je huis onder handen laat nemen door aannemers. Maar een isolatiestripje kost bijna niks. Een kruipruimte isoleren kost rond de 1.200 euro, maar dat heb je snel terugverdiend. Hetzelfde geldt voor het isoleren van de buitenmuren. Het hoeft niet morgen klaar te zijn, doe het stapje voor stapje.”


Energiearmoede

Ook bij Energiek Moerdijk kunnen inwoners een gratis energiescan aanvragen, vertelt Dimph Rubbens. Die stichting werkt samen met de gemeente. ,,De energiescan is een soort keukentafelgesprek. We hebben als doel om de leefbaarheid te verbeteren en om energiearmoede te voorkomen.” Ook Rubbens bevestigt dat kleine veranderingen in huis al een groot verschil kunnen maken. ,,In mijn eigen huis waren de gordijnen bijvoorbeeld net iets te lang, waardoor de warmte van de verwarming achter de gordijnen verdween. Het hoeft echt niet duur te zijn. Je kunt met kleine investeringen beginnen, zoals tochtstrips, een energiemeter en isolatiefolie. Veel mensen weten wel ongeveer wat ze willen, maar niet precies wat de beste keuze is. Daar helpen onze energiecoaches ook graag mee. Wij helpen mensen om de kansen en mogelijkheden in hun huis te zien.”
Energiek Moerdijk schoof, voor de coronacrisis, ook regelmatig aan bij dorpstafels in de gemeente. ,,We willen mensen graag bewust maken van hun energiegebruik en voeren verschillende acties. Zo deden we mee aan de landelijke actie ‘Zet ‘m op 60’, waarbij we mensen stimuleerden de ketel op 60 graden te zetten. Je huis wordt nog steeds warm genoeg, maar je bespaart een hoop energie.”


Een goede wereld achterlaten voor de komende generaties is voor Rubbens een reden om zich in te zetten voor Energiek Moerdijk. ,,Hoe ziet de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen eruit als we op onze huidige manier energie blijven verbruiken? We moeten gewoon minder CO2 gaan uitstoten. Daar kan iedereen aan bijdragen.”
Dat geldt ook voor Jansen uit Oosterhout. Hij hoopt met zijn kennis de wereld een beetje te kunnen verduurzamen. ,,Iedereen heeft een andere beweegreden, maar ik vind dat onze generatie en die van onze ouders heel ruimhartig met de wereld zijn omgegaan. Ik heb kinderen en kleinkinderen en vind dat we met zijn allen moeten proberen een fatsoenlijke wereld voor hen achter te laten.”

 

Aldus het artikel in BNdeStem.

De energiecoach in gesprek

Foto: BNdeStem / Energiecoach West-Brabant Oosterhout / Moerdijk.

 

Back

Go to top

logo ea© maandag 27 juni 2022

Pagina: Energieambassadeurs - Blog
Tags:energie-ambassadeur, energie-adviseur, energiebesparing, gas besparen, woning verduurzamen, warmtepomp, nul op de meter, stroom, besparen, energieambassadeur, gemeente, provincie, overheid, tips, energie, Pv, Isolatie, HR + glas, energielabel verbeteren.
Beschrijving: Energie ambassadeurs helpen u om energie te besparen, bezoeken u aan huis en geven tips over woningverbetering en installaties zoals bijvoorbeeld het kiezen voor een warmtepomp.