Monitoring met een app. is een goede manier om je energieverbruik vast te stellen.

Er zijn tegenwoordig handige energieverbruik-apps die jou inzicht geven in je verbruik én kosten. Zo weet je precies hoe je ervoor staat en waar je op kunt besparen.  Je wilt immers het liefste je energieverbruik zo laag mogelijk houden of in ieder geval inzicht hebben in wat je verbruikt. 

 

Zeker met de huidige hoge prijzen voor gas en elektra, zul je vast al aardig hebben nagedacht over je gebruik, of het in ieder geval nauwlettend in de gaten houden. Dankzij energieverbruiksmanagers of energie-apps krijg je inzicht in de apparaten of bezigheden die extra veel energie slurpen, of wel: apps om stroomverbruik te meten of apps om energieverbruik bij te houden.

 

Slimme meterOm gebruik te kunnen maken van een goede energieverbruik-app heb je thuis een slimme meter nodig. Deze slimme meter krijg je van je energiebeheerder en wordt ook door dezelfde partij aangesloten. Deze slimme meter stuurt automatisch jouw meterstanden door naar de energieleverancier.

 

 

Deze meters kun je vervolgens uitlezen met een energie-app. Dankzij deze apps op je telefoon kun je met één klik kijken wat je op dagelijks niveau (en vaak zelfs per uur) verbruikt aan gas en elektra. Doordat je het overzichtelijk in een app hebt staan, is het voor jou makkelijker om te zien waar de grootste kostenpost naartoe gaat: is dat douchen, je apparaten en verlichting, of juist de verwarming? Het kan voor elk huishouden flink verschillen. 

 

Sommige energieleveranciers bieden zelf ook een app aan. 
Of je kunt bij je energieleverancier inloggen en daar je verbruik inzien. 

Informeer bij jouw energieleverancier of kijk even op hun website voor een download of inlog. 

 

 

Liever onafhankelijk? HomeWizard

Wifi zender meterstanden

Is de P1 uitgang van de meter al bezet? (bijvoorbeeld door een laadpaal aansluiting) dan kun je met een 'P1 Switch / splitter' van 1 aansluiting er meerdere maken.

splitter P1 switch verdeeldoos

 

Home Wizzard App

 

Onafhankelijk van je leverancier is wellicht nog een betere keuze, als je wellicht een keer overstapt, hou je je gegevens en inzicht. 
Met een klein apparaatje, dat je in je P1-poort (de stekkeraansluiting op jouw slimme meter) plugt, haal je live inzicht in je energieverbruik in huis. HomeWizard doet precies wat de andere energie-apps ook doen: hij geeft je inzicht. 

Omdat de slimmemeter vaak is gekoppeld met je gasmeter, geeft de P1 uitgang van de elektriciteitsmeter ook inzicht van het gasverbruik. 

 

Zo kun je zien hoeveel gas je verbruikt tijdens het douchen, of je huis wel goed is geïsoleerd, hoeveel stroom een elektrische auto verbruikt én je krijgt tips om te besparen én inzicht in hoeveel je hebt bespaard. Het apparaatje kost € 29,95. Wil jij ook een energie-abonnement afsluiten bij Energy+ voor nog meer inzicht; Dan kost dat je € 0,99 per maand. Maar je hoeft dus geen klant te zijn om de voordelen te pakken van de slimme meter. 

Ook kun je precies inzien hoeveel energie je hebt teruggeleverd op een dag, als je tenminste ook aan opwekking doet men PV-panelen.  

Energy Socket, meten is weten.

 

Energy socket

 

Een energy socket is een handig hulpmiddel om van elk toestel het 'dagelijks' verbruik vast te stellen.

Wie zuinig is koopt niet meteen 10 van deze sockets maar begint met 1 stuks. 
Om de week wissel je van apparaat, de socket komt in de wandcontactdoos (stopcontact) en de stekker van het apparaat gaat vervolgense in de socket.  De app meet dan het verbruik in kWh van het gekozen toestel. 

 

Zo weet je na een paar weken wat je pc, je koelkast, je diepvries, je koffie-apparaat, enz. verbruikt. 

En kom je tot de ontdekking dat bijvoorbeeld je computerhoek veel stilstand verbruik heeft. Door een contactdoos met schakelaar te kiezen kun je de spanning, bij geen gebruik, van je pc-hoek wegnemen en zodoende bezuinigen.
 

Heb je al een heel oude vriezer of koelkast ?  Dan zie je meteen, door het kopen van een nieuwe, dat je wellicht de aanschaf van een nieuwe kunt terugverdienen. 

 

Inzicht krijgen is de eerste mogelijkheid om tot een plan te komen. 

Vaak worden mensen zo 'fanatiek' dat ze vanzelf al gaan besparen. 

Onder 'tips' vindt je zo ie zo al een heleboel bespaartips op onze site!

 

Overigens er bestaat ook al een mogelijkheid om ook de standen van de 'watermeter' via wifi door te sturen naar HomeWizzard. 

 

Succes met meten .. want meten is weten. 

Link naar homewizzard:  https://www.homewizard.com/

 

Go to top

logo ea© dinsdag 25 juni 2024

Pagina: Energieambassadeurs - Energieverbruik app
Tags:app, slimme meter, besparen, hulp, overzicht
Beschrijving: Een app op de slimme meter helpt je bij het besparen van energie