skip to content

Subsidie duurzame energie

Subsidiegegevens woningverbetering / duurzame energie

geldpotje subsidie duurzaam


Actueel, subsidie voor isolatie en HR glas , als u 2 zaken gelijktijdig aanpakt.

 

ACTUEEL 1 JUNI 2017:   Het heeft voor eigenaar-bewoners van een eigen huis geen zin meer om een subsidieaanvraag in te dienen voor isolatiemaatregelen. Tot eind april 2017 waren er al voldoende aanvragen ontvangen om het beschikbare budget uit te geven; nieuwe aanvragen worden dus niet meer in behandeling genomen.

 

Particuliere woningeigenaren en vve's kunnen  subsidie krijgen voor omvangrijke energiebesparingsmaatregelen in de woning. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) stelt daarvoor 80 miljoen euro beschikbaar, zo liet hij dinsdag 8 maart 2016 de Tweede Kamer weten. Het ministerie gaat nu nog onderzoeken welke maatregelen daar precies voor in aanmerking komen

 

Gaat u in uw huis of appartement maatregelen nemen voor energiebesparing? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis aan. De subsidie stimuleert energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector.

U kunt subsidie van 15 september 2016 tot en met 31 december 2018 aanvragen. De Staatscourant publiceerde de regeling.

 

Particuliere woning- en appartementseigenaren en Verenigingen van Eigenaren kunnen gebruik maken van de regeling.

 

 

De Subsidie energiebesparing eigen huis ontvangt u als u minimaal 2 energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast ontvangt u subsidie als u advies inwint. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst. U kunt kiezen uit verschillende maatregelen:

 

  • U neemt 2 of meer energiebesparende maatregelen om subsidie te kunnen ontvangen. U kunt kiezen uit isolatie van dak, gevel, spouwmuur, vloer/bodem en het aanbrengen van hoogrendementsglas.
  • Wilt u een stap verder gaan? Op aanvullende energiebesparende maatregelen zoals isolerende deuren en kozijnen ontvangt u extra subsidie.
  • Gaat u nog een stap verder? Voldoen uw energiebesparende en aanvullende energiebesparende maatregelen aan zwaardere eisen van bijvoorbeeld isolatie? Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

 

 

2016/2017/2018: Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Subsidie 2016 warmtepomp,
 zonneboilers,
 biomassa en pelletkachel

 

In 2016 is er 70 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Huishoudens, bedrijven en organisaties kunnen gebruik maken van de ‘investeringssubsidie duurzame energie’.  

 

Dit jaar heeft het kabinet subsidie beschikbaar gesteld voor het aanschaffen van zonneboilers, warmtepompen, pelletketels en installaties voor biomassa. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kreeg tot aan nu, half april 2016, meer dan 3700 aanvragen en heeft inmiddels ruim 11 miljoen euro uitbetaald.


Zowel particulieren als bedrijven kunnen aanspraak maken op de ISDE-subsidie en de pot is nog behoorlijk gevuld. De Rijksdienst heeft een helder doel voor ogen met de subsidieregeling: “De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze nieuwe subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.”

 

Zonneboiler

 

Zonneboilers verwarmen water met behulp van zonlicht. Hierdoor kun je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water besparen. Een zonneboiler kost ongeveer 3.000 euro. Afhankelijk van het type zonneboiler ontvangt een huishouden gemiddeld 650 euro subsidie. Dit geld alleen voor zon-thermische systemen. Dus niet voor elektrische verwarming opgewekt door PV panelen.

 

Warmtepomp

 

Een warmtepomp zorgt milieuvriendelijk voor verwarming en warm water. Warmtepompen gebruiken bestaande warmte uit lucht, grond of water. Met een elektrische compressor wordt energie met een lage temperatuur opgewaardeerd tot bruikbare warmte. Het is verstandig om je huis eerst goed te isoleren, voordat je een warmtepomp aanschaft. Er zijn warmtepompen die je combineert met een hr-ketel op gas (hybride) en volledig elektrische warmtepompen. Een hybride warmtepomp kost zo’n 5.000 tot 7.000 euro, inclusief een hr-ketel. Voor warmtepompen ontvangen huishoudens tussen de 500 en 3.400 euro subsidie, afhankelijk van het soort en vermogen van het apparaat.

 

Pelletkachel.

 

Een pelletkachel is een geavanceerde houtkachel, die brandt op geperste houtkorrels (pellets). De subsidie is alleen beschikbaar voor pelletkachels die automatisch werken, een gesloten voorkant hebben, en voldoen aan andere technische eisen. Een huishouden kan 500 euro subsidie krijgen, en wat meer als het gaat om pelletkachels met grote capaciteit. Voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuur verwarming (LTV) een betere keuze dan een pelletkachel.


Op de website van de overheid www.RVO.nl  treft u alle informatie over de ISDE;

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie

 


Naast bovenstaande landelijke subsidie is er soms ook provinciaal of lokale subsidie beschikbaar, op de site http://www.energiesubsidiewijzer.nl/  kunt u dit eenvoudig controleren. Tik daar uw woonplaats in en u treft ook de provinciale en lokale subsidies (als die er zijn).

 

Energie ambassadeurs © 2019

energie ambassadeur,
 verantwoord omgaan met energie


Energieambassadeurs - Subsidie duurzame energie
Tags:subsidie, warmtepomp, zonneboiler, isolatie, isoleren, duurzaam, verduurzamen, toeslag, teruggaaf,
Ontvang subsidie voor energiebesparing eigen woning, door glas en isolatie verbetering en door aanschaf van een warmtepomp.
Up