Je woning BENOveren

Onze Belgische vrienden / zuiderburen hebben een mooi woord bedacht:  Benoveren.

Nee, BE staat niet voor Belgie maar voor Beter .  De betekenis is Beter reNOveren  (Bron: Vlaams Energie Agentschap)

 

BE·NO·ve·ren
BENOveerde, heeft geBENOveerd

 

Op deze pagina:

Wie een blik werpt op de Vlaamse woningen, kan er niet naast kijken: het overgrote deel van ons woningbestand is sterk verouderd. Vande bijna 3 miljoen woningen die Vlaanderen telt, zijn er 200.000 in een te slechte staat om nog tot een aanvaardbare basiskwaliteit te komen. Maar de overgrote meerderheid heeft nood aan een grondige renovatie: een esthetische renovatie, een comfortrenovatie, een bouwtechnische renovatie en vooral ook ... een energetische renovatie. Wist je namelijk dat meer dan de helft van onze huizen dateert van voor 1970, toen woningen nog helemaal niet werden geïsoleerd?
Om de renovatiegraad van ons Vlaams woningpatrimonium op te drijven en om de energieprestaties van onze woningen sterk te verbeteren, hebben de Vlaamse overheid en diverse sectororganisaties uit de bouwwereld de handen in elkaar geslagen en een Renovatiepact afgesloten. De uiteindelijke ambitie is om tegen 2050 elk huis of elk appartement even energiezuinig te maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag. Een ambitie die broodnodig is in de strijd tegen de klimaatverandering en die tevens de enige garantie biedt op energieonafhankelijkheid en een betaalbare energiefactuur.

 

Benoveren Ik Benoveer mijn woning

 

Om de doelstellingen van het Renovatiepact te bereiken, moeten we vanaf nu anders gaan denken over onze woningen. Vooruitdenken vooral. Gewoon renoveren – dus alleen maar doen wat op het vlak van energiebesparende maatregelen momenteel
wettelijk is verplicht – gaat niet ver genoeg. Wie verstandig is ‘BENOveert’: renoveert beter. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties dus. En ook grondiger: goed gepland en met deskundig advies, zodat de verscheidene renovatiestappen in de meest logische volgorde worden uitgevoerd, en ook latere renovatiestappen haalbaar blijven. Wie verstandig is, wacht ook niet langer om aan de BENOvatie van zijn woning te beginnen. Hoe sneller je BENOveert, hoe sneller je profiteert van de vele voordelen
die een geBENOveerde woning te bieden heeft.

 

10 GOEDE REDENEN OM NU AL TE BENOVEREN


Gewoon renoveren? Daar doe jij niet meer aan mee. Want wie verstandig is, renoveert beter. Wie verstandig is, BENOveert dus. Omdat BENOveren tal van voordelen biedt.

 

 1. Een lagere energiefactuur
  benoverenNiemand gooit graag geld door ramen, deuren, muren, daken en vloeren. Dat is nochtans precies wat we doen in een woning die niet voldoende is geïsoleerd en die niet op de juiste manier wordt verwarmd en geventileerd. Als je BENOveert, verbruik je niet langer onnodig veel energie.
 2. Meer comfort
  benoverenBENOveren is niet alleen goed voor je energiefactuur, maar ook voor jezelf en je gezin. In een geBENOveerd huis is het immers veel prettiger wonen. De constante temperaturen verhogen je comfortgevoel, je hebt minder last van tocht, de wanden en vloeren voelen warmer aan in de winter, en in de zomer heb je geen last van oververhitting.
 3. Een gezonder binnenklimaat
  3Het belang van de luchtkwaliteit in een woning wordt vaak onderschat. Nochtans heeft die een belangrijke invloed op onze gezondheid. Een BENOvatie is een ideale gelegenheid om ook de ventilatie te verbeteren. Door continu en gecontroleerd te ventileren, krijgen we verse zuurstof binnen en wordt de vervuilde of vochtige lucht naar buiten afgevoerd.
 4. Esthetische meerwaarde
  4Je woning is je ultieme visitekaartje. Zowel vanbuiten als vanbinnen. Wanneer je bij je BENOvatie de isolatiewerken combineert met een nieuwe gevelbekleding en/of een nieuw dak, dan oogt je woning veel aantrekkelijker. Wanneer je dan nog eens binnenin aandacht besteedt aan de juiste afwerkingsmaterialen, heb je een huis dat je esthetisch perfect op het lijf geschreven is.
 5. Financiële meerwaarde
  5Je hoeft maar naar de vraagprijzen van huizen te kijken en je ziet het meteen: gerenoveerde huizen worden veel duurder verkocht dan soortgelijke woningen die niet zijn aangepast aan de voorwaarden van vandaag. Als je BENOveert, zorg je ervoor dat je huis nog meer in marktwaarde stijgt – en in de toekomst zijn waarde behoudt – omdat het er dan heel wat beter uitziet én omdat je met een BENOvatie perfect in regel zal zijn met de energieprestatie-eisen van morgen.
 6. Nodig voor ons klimaat
  6Door te BENOveren, bewijs je het milieu en de toekomstige generaties een grote dienst. Een goed geïsoleerde en luchtdichte*
  woning heeft minder verwarming nodig, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Wanneer je voor ruimteverwarming en het verwarmen van sanitair water ook nog eens een beroep doet op hernieuwbare energie, reduceer je de CO2-uitstoot tot een absoluut minimum. Door te BENOveren zal onze energievraag sterk dalen en meteen wordt Vlaanderen veel energieonafhankelijker.
 7. Je woning klaar voor je oude dag
  7Met een doordachte BENOvatie kan je niet enkel de energiebehoefte laten dalen en het binnenklimaat en de leefkwaliteit verbeteren, je kan tegelijk ook het gebruiksgemak, de veiligheid en de toegankelijkheid van je woning bevorderen. Zo kan je op latere leeftijd langer thuis blijven wonen, en nog lang genieten van de vele voordelen die je geBENOveerde woning je te bieden heeft.
 8. Minder onderhoud
  8Als je je woning nog niet grondig hebt gerenoveerd, is de kans groot dat je om de haverklap een vakman moet bellen voor kleine en grote herstellingen of onderhoudswerken her en der. Bij een geBENOveerde woning is dat minder het geval. Die heeft minder frequent onderhoud nodig. Kies je voor je BENOvatie voor welbepaalde technologieën of materialen, dan daalt ook de kostprijs van de onderhoudswerken.
 9. Vandaag al haalbaar
  9Met een BENOvatie maak je je woning nu al ‘future proof’, terwijl BENOveren zelf allesbehalve futuristisch is. Met de renovatietechnieken van vandaag is een grondige renovatie een perfect haalbare kaart. Ook woningen die eerder al eens werden gerenoveerd, kunnen over het algemeen alsnog tot op BENOvatieniveau worden opgewaardeerd. Uiteraard kan je ook stap voor stap je woning BENOveren.
 10. De Belgische overheid betaalt mee
  10Door te BENOveren bewijs je het milieu, jezelf en je portemonnee een dienst, maar het blijft natuurlijk een investering. Gelukkig biedt de overheid heel wat ondersteunende maatregelen aan die BENOveren betaalbaarder maken: renovatiepremies, premies via de netbeheerder, belastingvermindering voor dakisolatie, energieleningen.

   

BENOVEREN: EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK

 

Goed begonnen is half gewonnen. Wie BENOveert, bereidt zich daarom best goed voor op zijn BENOvatie. Zowel mentaal als praktisch. Aarzel zeker niet om je daarbij te laten omringen door specialisten die je kunnen adviseren en begeleiden. Zo zet je al met heel veel kennis van zaken de voorbereidende stappen van je BENOvatietraject.

 

 • Bepaal je budget
  Als je BENOveert, dan weet je dat je hiervoor een beroep kan doen op heel wat financiële stimuli van de overheid. Bij bepaalde banken of het Energiehuis van jouw gemeente kan je ook een heel interessante energielening aangaan. Maar BENOveren is en blijft natuurlijk een investering die een bepaald budget vereist. Denk goed na over het bedrag dat je aan je BENOvatie kan of wil besteden en besef dat je BENOvatiemogelijkheden daarvan afhangen. Overleg met je architect of aannemer of je wensen binnen je beschikbare budget wel haalbaar zijn.
 • Spreek je wensen uit
  Wat wil je bereiken met je BENOvatie? Wil je enkel het energieverbruik van je woning aanpakken of wil je tevens bepaalde ruimtes anders inrichten? Wil je enkel meer comfort vanbinnen of wil je meteen ook je huis een nieuwe look geven? Vertel de architect of aannemer wat je precies wil en wat je prioriteiten zijn. Dan kan hij je erop wijzen als je onrealistische dromen nastreeft. Maar hij kan je ook laten inzien dat een BENOvatie veel meer mogelijkheden biedt dan je eerst had gedacht.
 • Laat een ‘masterplan’ of ‘renovatieadvies’ opstellen
  ‘Masterplan’ is misschien een groot woord, maar toch … Om een BENOvatie tot een goed einde te brengen, is het advies van deskundigen zeker geen overbodige luxe. Vraag aan je architect, algemene aannemer of een andere expert raad bij de beoordeling van de huidige toestand van je woning en bespreek met hem alle mogelijke oplossingen. Laat je einddoel, en de diverse stappen daarnaartoe, al van in de ontwerpfase door hem uitwerken. Mochten er in je huidige woning problemen zijn die de start van een goed BENOvatietraject belemmeren, dan moeten die eerst worden opgelost. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om je gevel te isoleren zolang die te kampen heeft met opstijgend grondvocht. Ook eventuele stabiliteitsproblemen moeten worden gedetecteerd en verholpen vooraleer je met de BENOvatiewerken kan starten. Eveneens van cruciaal belang is dat je BENOvatie op een geïntegreerde manier wordt aangepakt. Zo vermijd je dat al eerder uitgevoerde werken weer moeten afgebroken worden en kan je er zeker van zijn dat alle fases technisch op elkaar zijn afgestemd. Een aannemer die je dak isoleert en die al op dat moment weet dat je later de muren wil na-isoleren en welke techniek daarvoor gebruikt zal worden, zal de dakisolatie zo plaatsen dat die later zonder meerkosten perfect kan aansluiten met de isolatie van de gevel.
 • Blijf alert
  Zelf de handen uit de mouwen steken en/of vrienden en familie optrommelen om te helpen bij je BENOvatie, kan je geld doen besparen. Maar opgelet: overschat je eigen kunnen niet. Het laten herstellen van slecht uitgevoerde werken kan je veel extra geld kosten. Werken die gevaarlijk zijn (zoals dakwerken) of waarop een reglementering rust (zoals elektriciteitswerken of het plaatsen van een condensatieketel) laat je beter over aan ervaren vaklui. Waag je ook niet zomaar aan het afbreken van dragende structuren, of aan het verwerken van dure materialen zoals natuursteen. En start tijdig met de aanvraag van de vereiste vergunningen.

Bepaal je benoveren budget

Je hebt besloten om te BENOveren en je hebt je daar – samen met specialisten ter zake goed op voorbereid. Proficiat! Dan ben je nu klaar om aan je echte BENOvatietraject te beginnen. Aan een traject waarin je – terecht – hoge ambities op het vlak van energieprestaties hebt en waarvan je de stappen in de juiste volgorde zet.
 

Met welke werken je eerst begint, hangt af van vele factoren: niet alleen van de wijze waarop de woning ooit werd gebouwd, maar
ook van je budget, de architectuur, het type en de huidige toestand van je woning. Een chronologie die vaak wordt gevolgd, is eerst het dak, daarna de buitenmuren en het schrijnwerk, en vervolgens de vloer en de zogenaamde ‘technieken’: verwarming en sanitair warm water, ventilatie en verlichting en elektriciteit. Maar ieder project heeft uiteraard zijn eigen aanpak, en vaak lopen er werken dooreen. Denk in elk geval vooraf goed na over waar en hoe je alle technieken in je project wil inpassen, zodat al vooraf bijvoorbeeld de ventilatiekanalenkunnen worden geplaatst. Voorzie ook voldoende plaats voor de technieken.

 

De ultieme ambitie van een perfect en volledig afgelegd BENOva-tietraject is om je woning nu al te laten voldoen aan de doelstellin- gen van het Renovatiepact 2050.

 

Hiervoor heb je 2 mogelijkheden.

1.    Ofwel zorg je ervoor dat elk onderdeel van de schil van je woning een welbepaalde isolatiewaarde of U-waarde niet overschrijdt:

 • daken: Umax = 0,24 W/m2.K
 • buitenmuren: Umax = 0,24 W/m2.K
 • ramen (profielen en beglazing): Uwmax = 1,5 W/m2.K en glas: Ugmax = 1,1 W/m2.K
 • deuren en poorten: Umax = 2.0 W/m2.K
 • vloeren: Umax = 0,24 W/m2.K

én verwarm je met een energiezuinige installatie of laat je je woning aansluiten op een efficiënt warmtenet. Deze waarden zijn vergelijkbaar met die waaraan een nieuwbouwwoning waarvoor vanaf 1 januari 2016 een aanvraag of melding wordt gedaan, moet voldoen.

2.    Ofwel heeft je woning na renovatie een E-peil van maximaal E60 of een energiescore  (EPC-kengetal) van 100 kWh/m2.

Ter vergelijking: de vergunningsaanvragen voor nieuwbouwwoningen haalden in 2014 gemiddeld E43.


Ik Benoveer mijn dak

Dak Benoveren RenoverenAls je BENOveert, begin dan met het isoleren van je dak. Het dak vormt immers de grootste verliespost van energie, van warmte en van geld. Doorheen een ongeïsoleerd dak gaat tot 2 keer meer warmte verloren dan doorheen ongeïsoleerde buitenmuren. Ook als je dak in het verleden al eens beperkt is geïsoleerd, is (extra) na-isolatie aangeraden. Een vakkundig aannemer zal ervoor zorgen dat de isolatie – niet enkel bij het dak, maar ook bij buitenmuren en vloeren en bij de aansluitingen tussen de diverse constructiedelen – goed aaneensluitend geplaatst wordt, en dat er eventueel extra maatregelen genomen worden om de wind- en luchtdichtheid te optimaliseren. Via allerlei spleten en kieren kan er immers nog heel wat warmte verloren gaan. Dat doet de energiefactuur onnodig stijgen en vergroot het risico op condensatieproblemen.
 

CHECKLIST BENOVATIE HELLEND DAK
Welke energieprestaties streef je na? Hellend dak: Umax= 0,24 W/m2.K
Hoe bereik je dat? Met minstens 14 cm minerale wol met een lambdawaarde van 0,035 W/m.K, 18 cm nagroeibare isolatiematerialen met lambdawaarde 0,045 W/m.K, of met minstens 12 cm pir/pur met lambdawaarde 0,027 W/m.K

 

Hellend dak ISOLATIE

Een hellend dak na-isoleren kan aan de binnenkant of aan de buitenkant. In dat laatste geval spreekt men van een ‘sarkingdak’.
 

Dak isoleren aan de binnenkant:

+ Indien de dakconstructie in goede staat verkeert, en er een onderdak aanwezig is, is dit de goedkoopste oplossing vermits de
dakbedekking niet verwijderd of opnieuw aangekocht hoeft te worden
+ Kan je eventueel zelf doen
+ Biedt de mogelijkheid om je dak meteen een nieuwe look te geven aan de binnenkant (bv. met gipsplaten + afwerking)
- Er is extra aandacht nodig voor de overgang van de dak- naar de muurisolatie
- Door isolatie aan de binnenkant aan te brengen, verlies je het origineel uitzicht van je bestaande dakconstructie en vaak gaat er ook zolderruimte verloren

 

Dak isoleren aan de buitenkant:

 

+    Isolatieplaten kunnen doorlopen, waardoor er geen risico is op koudebruggen bij de overgang met de gevelisolatie
+    Bestaande dakconstructie kan van binnenuit volledig zichtbaar blijven en binnenafwerking kan behouden worden
+    Biedt de mogelijkheid om je dak meteen een nieuwe look te geven aan de buitenkant (met nieuwe dakbedekkingsmaterialen)
-    Meestal moeilijker uitvoerbaar en duurder, omdat de dakbedekking, panlatten en tengel- latten eerst verwijderd moeten worden
-    Niet altijd mogelijk of wenselijk, bijvoorbeeld omwille van de aansluiting op aanpalende daken, of omdat de dakvlakramen dan in de hoogte moeten worden aangepast

 

dakisolatie binnenkant

Als je je dak wil na-isoleren, of het nu aan de buitenkant is of aan de binnenkant, dan bestaat de kans dat er een (veel te dunne) laag
isolatiemateriaal tussen de kepers zit. Is dat het geval? Dan mag die blijven zitten op 3 voorwaarden:
1.    dat er een onderdak aanwezig is dat geen lekken vertoont en dampdoorlatend is. Als je twijfelt, vraag het aan je architect.
2.    dat alle houtwerk van de dakstructuur in goede staat verkeert.
3.    dat de isolatie in goede staat verkeert, droog is en geen tekenen van rotting of schimmel vertoont. Wanneer de aanwezige isolatie geen dampscherm heeft, dan mag je zo dik bij-isoleren als je maar wil (dit kan bv. met ophangstangen of door een extra constructie in hout of metaal in de gewenste isolatiedikte op de bestaande constructie aan te brengen), maar achteraf moet zeker een dampscherm worden aangebracht. Wanneer er wel een dampscherm is (vaak is dat een aluminium vlies of een oud ‘papieren’ dampscherm), kan je het dampscherm verwijderen of doorprikken, zodat het niet meer dicht is, en nadien bijkomend isoleren. Vraag raad aan een bouwprofessional. Zowel bij buitenisolatie als bij binnenisolatie is het bijzonder belangrijk dat het nieuwe dampscherm aan alle onderbrekingen (zoals schouwen en dakramen) goed luchtdicht is afgekleefd en dat alle spleten en kieren goed luchtdicht zijn afgewerkt. Anders kan de doeltreffendheid van de isolatie al snel met de helft verminderen en bestaat het risico op condensatie, schimmelvorming en beschadiging van de dakconstructie.

 

Dakisolatie buitenkant

 

achteraf moet zeker een dampscherm worden aangebracht. Wanneer er wel een dampscherm is (vaak is dat een aluminium vlies of een oud ‘papieren’ dampscherm), kan je het dampscherm verwijderen of doorprikken, zodat het niet meer dicht is, en nadien bijkomend isoleren. Vraag raad aan een bouwprofessional. Zowel bij buitenisolatie als bij binnenisolatie is het bijzonder belangrijk dat het nieuwe dampscherm aan alle onderbrekingen (zoals schouwen en dakramen) goed luchtdicht* is afgekleefd en dat alle spleten en kieren goed luchtdicht zijn afgewerkt. Anders kan de doeltreffendheid van de isolatie al snel met de helft verminderen en bestaat het risico op condensatie, schimmelvorming en beschadiging van de dakconstructie.

 

PLATDAK ISOLATIE

 

CHECKLIST BENOVATIE PLAT DAK
Welke energieprestaties streef je na?
Plat dak: Uma*= 0,24 W/m2.K
Hoe bereik je dat?
Door te isoleren met minstens 18 cm cellenglas met een lambdawaarde van 0,045 W/m.K, met +/- 14 cm xps met lambdawaarde 0,035 W/m.K of met +/- 12 cm pir/pur met lambdawaarde 0,027 W/m.K.
 

Warm plat dak

plat warm dak


Bij een warm dak is het isolatiemateriaal aangebracht bovenop de dakconstructie. Wanneer een warm dak nog in goede staat verkeert, kunnen de nieuwe isolatie en dakafdichting bovenop de bestaande dakafdichting worden aangebracht. Indien reeds isolatie op het dak aanwezig is, dient vooraf bekeken te worden hoeveel isolatie kan worden bijgeplaatst. Vraag hiervoor raad
aan een bouwprofessional. Vind je de uitstraling van een zwart plat dak maar niks? Dan is een groendak een mooie en tegelijk ecologische oplossing. Groendaken voorkomen niet alleen overbelasting van ons wa- terafvoersysteem. Ze bieden bijkomende thermische en akoestische isolatie, vangen fijn stof op, breken CO2 af, en zorgen ervoor dat de dakbedekking langer meegaat. Een groendak betekent wel extra gewicht op je dak. Laat een specialist vooraf onderzoeken of de dakconstructie wel stevig genoeg is.

 

Koud plat dak (af te raden)

plat koud dak


Bij een koud dak zit de isolatie aan de onderzijde van de dakconstructie. Dit type platte daken wordt tegenwoordig niet meer toegepast. Doordat ingesloten vocht niet gemakkelijk weg kan komen, kan de dakconstructie beginnen rotten. Een koud dak waarvan de dakstructuur nog in goede staat is, kan worden omgebouwd tot een warm dak. Eventuele isolatie mag blijven zitten, op voorwaarde dat het materiaal nog in goede staat is, en de nieuwe isolatielaag een hogere R-waarde* heeft dan de laag eronder. Vraag raad aan een expert.

 

Ik Benoveer mijn buitenmuren

De isolatie van je gevel of buitenmuren vormt de tweede belangrijke stap in je ideale BENOvatietraject. Na het dak zijn niet of onvoldoende geïsoleerde buitenmuren immers de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Dit warmteverlies beperken kan op twee manieren: door je buitenmuren goed na te isoleren en door de luchtdichtheid van je buitenmuren te verbeteren. Denk bij dit laatste vooral aan de aansluiting met deuren en ramen, maar vergeet ook de vloer/wand- en wand/plafond-aansluiting niet.

 

CHECKLIST BENOVATIE BUITENMUREN
Welke energieprestaties streef je na?  Buitenmuren: Umax= 0,24 W/m2.K
Hoe bereik je dat?
Door te isoleren met 14 cm minerale wol met een lambdawaarde van 0,035 W/m.K,
door te isoleren met 14 cm xps of eps met lambdawaarde 0,035 W/m.K,
door te isoleren met 16 cm cellenglas met een lambdawaarde van 0,041 W/m.K,
of door te isoleren met +- 10 cm pur met lambdawaarde 0,023 W/m.K

 

Je gevel of buitenmuren (na-)isoleren kan op 3 manieren, die je desgewenst kan combineren.


1.    Wanneer je woning is opgetrokken uit ongeïsoleerde spouwmuren met een spouw van minstens 5 cm, overweeg dan zeker
isolatie van je buitenmuren in de spouw door een gecertificeerde aannemer. Deze ingreep is eenvoudig en snel, de kosten zijn mini-
maal en het resultaat is onmiddellijk voelbaar. Bij spouwmuurisolatie wordt eerst via een endoscoop gecontroleerd of de spouwankers in goede staat zijn, of er geen resten mortel of beton verwijderd moeten worden, en of de spouw voldoende breed is (minstens 5 cm indien er niet bijkomend wordt geïsoleerd aan de buitenkant). Ook wordt er nagekeken of de gevel nog voldoende kwalitatief is en geen vorstschade of vochtproblemen vertoont, en of de bestaande gevelbekleding niet dampremmend is dus geen geglazuurde baksteen, tegels, mozaïek, of bepaalde pleisters. Na deze controlefase wordt de spouw gevuld met opencellig purschuim, minerale wol of gebonden eps-parels. Met spouwisolatie kan je vaak maar 5 à 7 cm dik isoleren. Als je echt goed wil BENOveren, combineer je spouwmuurisolatie dus het best met een andere manier van buitenmuurisolatie. Heeft je woning massieve muren of wil je naast spouwmuurisolatie nog bijkomend isoleren, dan kan de isolatie zowel tegen de binnen- als tegen de buitenkant worden aangebracht.

 

muur isolatie


2.    Isolatie van je buitenmuren aan de buitenkant – bouwfysisch de beste oplossing – kan ofwel door het optrekken van een extra
muur met een geïsoleerde spouw, ofwel door het aanbrengen van isolatiemateriaal met daarop een bepleistering of een nieuwe
gevelbekleding. Keuzemogelijkheden zijn er in overvloed: gevelstenen, kleidakpannen, hout, metaal, vezelcement, pvc, crepi en noem
maar op. Zo kan je huis probleemloos generaties lang weer en wind weerstaan, ziet het er mooier en moderner uit, en wordt het
ook meer waard. Wil je na de renovatie een minder conventionele gevel? Denk dan aan een groenwand: de dragende muur, daarop een laag isolatie, vervolgens al dan niet een waterdichting (afhankelijk van de oriëntatie), en tot slot een staaldraadsysteem met klimplanten. Mooi, ecologisch en goed isolerend. Bij het plaatsen van isolatie mag je in sommige gevallen over de rooilijn gaan. In steden is dit vaak een noodzakelijke oplossing. Isoleer zo dik als toegelaten.

buitenmuur isolatie

3.    Bij isolatie van de buitenmuren aan de binnenkant worden ofwel de isolatieplaten rechtstreeks op de bestaande muur bevestigd, ofwel wordt er een structuur in hout of metaal aangebracht die wordt opgevuld met isolatie (het zogenaamde ‘voorzetwand-systeem’). Binnenisolatie is een delicaat werk. Doe hiervoor zeker een beroep op een bekwaam vakman en vraag advies aan een architect.

buitenmuur aan binnenkant isoleren

 

Overzicht:

 

Buitenmuren isoleren aan de buitenkant

+    Bouwfysisch veruit de beste oplossing
+    Koudebruggen worden weggewerkt
+    Biedt de mogelijkheid om je gevel meteen ook een nieuw uitzicht te geven (met nieuwe gevelbekledingsmaterialen)
-    Vrij dure oplossing

Buitenmuren isoleren in de spouw
+    Geen invloed op binnen- of buitenafwerking
+    Weinig overlast, snelle uitvoering
+    Goedkoper dan isoleren aan binnen- of buitenzijde
-    Minimale spouwbreedte en voldoende kwaliteit van muren nodig
-    Met alleen isolatie in de spouw kan de BENOvatie-eis van 0,24 W/m2.K niet worden gehaald

Buitenuren isoleren aan de binnenkant
+    Uitzicht buitengevel verandert niet
+    Technisch relatief eenvoudig
+    Biedt de mogelijkheid om de binnenkant van je muren een nieuwe look te geven (bv. met gipsplaten + afwerking)
-    Is bouwfysisch de meest delicate oplossing
-    De binnenruimte verkleint en stopcontacten moeten worden verplaatst

 

IK BENOVEER MIJN GLAS & RAMEN

glas benoveren renoverenWarmte en geld letterlijk en figuurlijk door ramen en deuren gooien? Daar doe je uiteraard niet aan mee! Wie verstandig BENOveert, kiest voor raamprofielen met een goede thermische isolatiewaarde en voor hoogrendementsglas of drievoudige beglazing. Natuurlijk moeten ook de buitendeuren en garagepoorten de warmte zo goed mogelijk binnenhouden. Zo verhoog je het comfort in je woning en in je garage.
-> Zijn je ramen ouder dan tien jaar, dan zijn de afdichtingsrubbers meestal versleten of hebben de alu- of pvc-profielen geen thermische onderbreking, waardoor de koude vrij kan binnendringen. Zo’n ramen vervang je beter in hun geheel door volledig nieuwe vensters (profielen en beglazing) met een gezamenlijke Uw-waarde van maximum 1,5 W/m2.K.
-> Is het schrijnwerk goed winddicht en nog voldoende stevig? Dan kan het volstaan om alleen de beglazing te vervangen.

 

CHECKLIST BENOVATIE GLAS & RAMEN
Welke energieprestaties streef je na? Ugmax glas = 1,1 W/m2.K
Uwmax ramen (profielen en beglazing) = 1,5 W/m2.K
Hoe bereik je dat?
Door te kiezen voor dubbel hoogrendementsglas of voor drievoudige beglazing.
Door te kiezen voor raamprofielen waarvan de U-waarde samen met de U-waarde van het glas resulteert in een Umax* van 1,5 W/m2.K.

 

Benovatie van je glas

De U-waarde* van glas (Ug) is afhankelijk van drie factoren:
1.    het aantal glasbladen (enkel, dubbel of drievoudig)
2.    de aard van de spouwvulling tussen de glasbladen (lucht of een edelgas zoals argon. (Argon isoleert beter dan lucht)
3.    eventuele coatings (warmtereflecterende laagjes) op de binnenzijde van de glasbladen. Hoe kleiner de Ug-waarde, hoe beter het glas thermisch isoleert. Dubbel glas van 20 jaar geleden is niet te vergelijken met het dubbel en drievoudig glas van vandaag. Dubbel glas uit de jaren ’80 en ’90 heeft een Ug-waarde van 2,8 à 2,9 W/m2.K. De recentste dubbele hoogrendementsbeglazing haalt een Ug-waarde van 0,8 à 1,1 W/m2.K. Bij drievoudige hoogrendementsbeglazing daalt de Ug-waarde naar 0,5 à 0,6 W/m2.K. De isolatiewaarde van hoogrendementsglas kan nog worden verbeterd met zogenaamde thermisch verbeterde afstandhouders. Dezeprofieltjes tussen de glasbladen zorgen ervoor dat er ter hoogte van de glasrand maar een minimum aan warmte verloren gaat. Hoe hoger de g-waarde (de zontoetredingsfactor), hoe meer zonnestralen het glas doorlaat, en hoe meer je kan genieten van pas- sieve zonnewarmtewinsten. Te veel zonnewarmtewinsten in een goed geïsoleerde woning zorgen echter al snel voor oververhitting, dus mogelijk moet de g-waarde worden beperkt. Het risico op oververhitting kan je ook verkleinen door zuidgerichte gevels uit te rusten met zonwerende beglazing of buitenzonwering. Heb je niet onmiddellijk budget voor geautomatiseerde buitenzonwering? Voorzie dan nu al de nodige elektrische aansluiting. Zo vermijd je kap- en breekwerk achteraf.

 

Ramen Benoveren

Zelfs als je kiest voor hoogrendementsbeglazing kan de U-waarde van een venster (Uw) sterk variëren naargelang de gebruikte profielen. Hout is van nature de beste isolator, maar aluminium en pvc blijven tegenwoordig niet ver achter. Producenten van pvc- en aluminiumprofielen ontwikkelen de laatste jaren steeds meer technologieën die de isolatieprestaties van hun profielen verder verbeteren, zoals versterkingen met continue glasvezels in plaats van staal, of extra ‘kamers’ (onderverdelingen in het profiel). Profie- len met vijf kamers hebben een lagere Uf-waarde en isoleren dus beter dan profielen met slechts twee kamers. Ook de isolatiewaar- de van houten ramen wordt steeds beter.

 

ramen benoveren renoveren

DENK    VOORUIT
Wanneer je een woning energiezuiniger maakt, wordt die meteen ook luchtdichter. Je dicht immers de spleten en kieren af waarlangs er warmte kan ontsnappen, maar tegelijk sluit je alle natuurlijke lucht- openingen af. Daarom is het van cruciaal belang dat er goed geventileerd kan worden. Nieuwe ramen geven je de kans om op een vrij eenvoudige manier regelbare ventilatieroosters te voorzien.

 

BENOVATIE VAN JE BUITENDEUREN & POORTEN

Voor een goede luchtdichtheid moet een buitendeur aan alle vier de zijden uitgerust zijn met een goede dichting. Aan de onderzijde van de deur wordt hiervoor vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde valdorpel. Dat is een soort automatisch tochtprofiel dat onzichtbaar in de onderzijde van de deur is weggewerkt. Door een mechanisme gaat de valdorpel automatisch naar beneden als de deur dichtgaat, en komt hij omhoog als de deur geopend wordt. Laat een buitendeur altijd installeren en afstellen door een vakman. Het deurkader moet zorgvuldig in de opening worden geplaatst, en de deur moet perfect daarop aansluiten.

 

CHECKLIST BENOVATIE BUITENDEUREN & POORTEN
Welke energieprestaties streef je na? Umax* = 2.0 W/m2.K
Hoe bereik je dat?
Door te kiezen voor deuren met sterk isolerende profielen en panelen. Als er glas in de deuren zit, kies dan voor hoogrendementsbeglazing.

 

IK BENOVEER MIJN VLOER(EN)


benoveren vloerNaast de isolatie van het dak, de buitenmuren en het schrijnwerk, is het isoleren van vloeren op de begane grond van groot belang om tot een volledig geïsoleerde buitenkant van je woning te komen. Door je vloer te isoleren, voelen je voeten minder koud aan, waardoor je de thermostaat gerust een graadje lager kan zetten. Vloerisolatie is het gemakkelijkst aan te brengen aan de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte of de kelder. Een voorwaarde is wel dat de kruipruimte toegankelijk is (via een luik of een andere ingang) en minstens 35 cm hoog is. Let erop dat de isolatie de ventilatiegaten niet blokkeert. Zonder ventilatie kunnen er vochtproblemen ontstaan. Heb je geen of een te lage kruipruimte, of ligt je vloerbedekking of vloerplaat op volle grond? Dan is isolatie op de draagvloer soms een oplossing. Wil je het niveau van je vloer niet verhogen, of heb je gekozen voor vloerverwarming? Dan kan je de vloerbedekking en de dekvloer laten weghalen, en grond uitgraven tot op het niveau dat overeenkomt met een nieuwe vloer inclusief isolatie. Let er wel op dat je funderingen diep genoeg zitten.

 

CHECKLIST BENOVATIE VLOEREN
Welke energieprestaties streef je na? Umax vloeren op de begane grond = 0,24 W/m2.K
Hoe bereik je dat (bv. boven een kelder)?
Door te isoleren met +- 11 cm cellenglas met een lambdawaarde van 0,045 W/m.K,
door te isoleren met +- 10 cm minerale wol met een lambdawaarde van 0,040 W/m.K,
door te isoleren met +- 8 cm xps of eps met lambdawaarde 0,035 W/m.K
of door te isoleren met +- 7 cm gespoten pur of pir met lambdawaarde 0,030 W/m.K

 

IK KIES VOOR DE JUISTE BENOVATIETECHNIEKEN

Tijdens een BENOvatie kies je voor de juiste energiebronnen en voor de juiste technieken. Onder energiebronnen verstaan we gas, stookolie, elektriciteit, hout … alsook de hernieuwbare energie die wordt opgewekt met zonnepanelen of warmtepompen. Technieken is een verzamelnaam voor de installaties die op deze energiebronnen werken, zoals de verwarming, de ventilatie, en elektrische en sanitaire installaties.

 

VERWARMING EN SANITAIR WATER IN MIJN BENOVATIE

Ongeveer de helft van het energieverbruik in een woning gaat naar verwarming. Door te isoleren zoals beschreven in de eerste stappen van je BENOvatietraject, kan de energievraag voor verwarming dertig tot veertig procent lager liggen dan voordien. Verwarmen is natuurlijk nog steeds nodig, zowel voor alle ruimtes in je woning als voor je sanitair water – het water voor keuken, bad, douche … Kies in beide gevallen voor een zo energiezuinig mogelijk verwarmingssysteem en maak zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zodat de zon, de lucht, de bodem en het water je verwarmingsfactuur betalen. Verwarmingsketels ouder dan 20 jaar halen een rendement van 88% of minder. Condensatieketels hebben een nominaal rendement van meer dan 100%. Dat komt doordat een condensatieketel de warmte in de waterdamp recupereert en die gebruikt om je woning te verwarmen. Bij oude verwarmingketels gaat heel wat waterdamp en dus ook warmte doorheen de schoorsteen verloren.

 

Werking condensatie ketel HR 107

 

Werking zonneboiler installatie

werking zonneboiler

 

De eerste stap naar hernieuwbare energie is een combinatie van een condensatieketel met een zonneboilerinstallatie met zonnecollectoren. Die kunnen tot 60% van je behoefte aan sanitair warm water dekken en kunnen eventueel ook in staan voor een klein deel van je ruimteverwarmingsbehoeften.

 

Werking hybride warmtepomp installatie met koppeling aan PV panelen

werking hybride warmtepomp installatie met pv koppeling

 

Ook de koppeling van een condensatieketel met een hybride warmtepomp is een interessante combinatie in een goed geïsoleerde woning. De ene keer zal de warmtepomp de meeste warmte leveren voor het verwarmen van je woning en het sanitaire water, de andere keer de cv-ketel. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand verwarmingssysteem aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren. Er zijn geen breekwerken nodig en er hoeft ook geen complex leidingensysteem gelegd te worden.

In een goed geïsoleerde woning, met vloerverwarming of radiatoren op lage temperaturen, kan ook de plaatsing van een warmtepomp een zinvolle piste zijn. Eventueel kan je aanvullend pv-panelen* voorzien die de elektriciteit opwekken waarmee je het verbruik van je warmtepomp kan compenseren.

 

DENK    VOORUIT
Als je BENOveert, verbeter je de isolatie en de luchtdichtheid van je woning, verplaats je misschien de stookruimte, breid je een stuk uit voor een grotere keuken, of breek je net de oude veranda af … Al deze ingrepen hebben een grote invloed op het nodige vermogen van de verwarmingsinstallatie. Een overgedimensioneerde verwarmingsketel staat heel vaak stil en moet al even vaak weer opstarten – wat nadelig is voor zijn rendement – en bij elke start stoot hij daarenboven vervuilende stoffen uit die nadelig zijn én voor je ketel, én voor ons milieu én voor je portemonnee. Laat je daarom    adviseren en kies voor een verwarmingsinstallatie met een vermogen dat perfect op de behoeften van je geBENOveerde woning is afgestemd.

 

VENTILATIE IN MIJN BENOVATIE


In oude huizen gaat de luchtverversing in huis vanzelf, via spleten en kieren. In een geBENOveerd huis – dus een goed geïsoleerd huis dat goed luchtdicht is gemaakt – gebeurt dat niet en is er een andere oplossing nodig om verse buitenlucht aan te voeren en vuile binnenlucht af te voeren. Dat is niet enkel essentieel om vochtproblemen te vermijden, maar ook voor je gezondheid en je comfort. Voor nieuwbouw en renovatie gelden dezelfde ventilatieprincipes: er moet buitenlucht naar de droge ruimtes toegevoerd worden en vervuilde lucht uit de vochtige ruimtes naar buiten afgevoerd worden. Dat kan op vier manieren: volgens systeem A (natuurlijke toevoer en afvoer), systeem B (mechanische toevoer en natuurlijke afvoer), systeem C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer) en systeem D (mechanische toevoer en afvoer).

 

ventilatie systemen benoveren

 

Kies sowieso voor een gecontroleerde ventilatie. ‘Gecontroleerd’ betekent dat de hoeveelheid lucht (het debiet) die de woning binnenkomt geregeld wordt in functie van de behoefte. Dat is belangrijk om het energieverlies te beperken. Bij renovatie komt daar nog een aandachtspunt bij: meestal is de beschikbare ruimte beperkt, terwijl bepaalde ventilatiesystemen veel ruimte nodig hebben voor de ventilatiebuizen en de ventilatie- groepen. Daarom wordt vaak gekozen voor het ventilatiesysteem C.    Het meest efficiënt is een vraaggestuurde variant van systeem C, omdat dan enkel wordt geventileerd waar en wanneer dat echt nodig is. Bij grondige verbouwingen, waarbij het volledige gebouw wordt gestript, kan worden gedacht aan een systeem D    met warmteterugwinning.

 

ELEKTRICITEITSVERBRUIK EN VERLICHTING IN MIJN GEBENOVEERDE WONING

 

In een geBENOveerd huis beperk je je elektriciteitsverbruik tot het absolute minimum. Zorg voor energiezuinige verlichting, vermijd elektriciteit voor (bij)verwarming en de verwarming van water, doe het licht uit als je een kamer verlaat, en laat je tv, video en dvd-speler niet in standby staan. De eenvoudigste ingreep om op je elektriciteitsverbruik te besparen, is de lampen verbeteren. Energieverslindende halogeenspots kan je gemakkelijk vervangen door ledspots*. Ledverlichting* ver- bruikt tot 80% minder energie dan traditionele verlichting, zonder dat je inboet op lichtsterkte of gezelligheid. Ook voor andere lampen bestaan er betaalbare alternatieven met led. Denk bij de vernieuwing van je elektrische installatie ook aan een ‘alles uit’- knop om    alle verlichting met één druk op de knop uit te schakelen. Wil je je elektriciteitsfactuur nog meer verlagen? Leg dan fotovoltaïsche panelen (ook wel pv-panelen of zonnepanelen genoemd) op je dak. Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit (in tegenstelling tot zonnecollectoren die het zonlicht omzetten in warmte). Zelfs nu de overheid geen subsidies voor zonnepanelen meer geeft, blijven pv-panelen een rendabele investering. Bovendien zijn het rendement en de levensduur van zonnepanelen de afgelopen jaren sterk gestegen.

 

foto voltaisch pv systeem

 

Elektrische verwarming is uit den boze. Voor 1 kWh verbruikte elektriciteit is er 2 tot 3 kWh nodig om deze te produceren (vanuit gas, uranium, steenkool). De omzetting naar elektriciteit betekent dus aanzienlijke energieverliezen en ook een aanzienlijke uitstoot van CO2 (met uitzondering van kernenergie, die geen CO2 produceert maar radioactief afval). Ook elektrische bijverwarmingstoestellen en elektrische boilers om warm water mee te produceren, zijn af te raden. Zelfs al gebruik je ze maar sporadisch, dan nog zorgen ze voor een hele hap uit de elektriciteitsrekening.

 

Zij Benoveren al

2050 lijkt misschien nog veraf, maar in bouwtermen is dat eigenlijk al overmorgen. Wie zich pas aanpast als de nieuwe norm er is, holt onherroepelijk achterop. Doe daarom zoals steeds meer verbouwers, en pak je renovatie nu al beter aan. Met hogere ambities op het vlak van energiezuinigheid en goed gepland. BENOveer dus. Zo trek je samen met deze ‘voorlopers’ de nieuwste evolutie in de verbouwsector op gang, en is je woning klaar voor de toekomst. BENOveren is de ultieme manier om energiezuinig en efficiënt te renoveren. Een BENOvatie zorgt er niet enkel voor dat je huis probleemloos generaties lang weer en wind zal weerstaan. Je woning ziet er ook veel mooier en moderner uit, waardoor je kan rekenen op een betere verhuur- of verkoopprijs. Bovendien geniet je jarenlang van een lager energieverbruik en meer wooncomfort, en spaar je het milieu.

 

“Wie BENOveert, vermindert zijn CO2-uitstoot.
Door zoveel mogelijk ecologische materialen te gebruiken,
wilden wij voor het milieu nog wat extra doen.

 

Benoveer projecten

 

BENOvatie Puurs

Bert en Annelies uit Puurs wonen in een woning die 100 jaar oud is, maar dat betekent niet dat ze niet denken aan de toekomst van onze planeet. Integendeel. Tegen 2050 zou de wereldwijde uitstoot van CO2 bijvoorbeeld al met minimum 50% moeten dalen ten opzichte van 1990. Dit gezin geeft alvast het goede ‘groene’ voorbeeld. Niet alleen pakten Bert en Annelies de warmteverliezen aan door extra dik te isoleren, ze maakten ook maximaal gebruik van hernieuwbare energie en natuurlijke materialen.

 

FICHE
Woningtype: vrijstaande eengezinswoning met achterbouw
Architect en energieadviseur: CREATUUR, studie- en adviesbureau voor duurzame architectuur
Type werken:
•    afbraak van achterbouw en aanpalende garagebox
•    nieuw bouwen van leefkeuken met wasberging
op gelijkvloerse verdieping
•    bewoonbaar

 

Benovatie Puurs

 

 • BENOvatie van het dak: 230 mm cellulosevlokken  0,039 W/m.K en 4 dakvensters in dakvlak aan de straatkant (west) energiescore 348  kWh/m2 jaar
 • BENOvatie van de buitenmuren: voorgevel en (het grootste deel van de) linkerzijgevel: binnenisolatie 140 mm minerale wol 0,030 W/m.K in voorzetwand, achtergevel en rechterzijgevel: buitenisolatie 140 mm eps 0,032 W/m.K + buitenbepleistering, linkerzijgevel (beperkt deel): binnenisolatie 50 mm minerale wol 0,030 W/m.K in voorzetwand energiescore 156  kWh/m2 jaar
 • BENOvatie van het glas, ramen, deuren en poorten: beglazing 1,0 W/m2.K en zontoetredingsfactor g 0,50, thermisch onderbroken aluminiumprofielen, bestaande buitendeuren worden gerecupereerd, Uw-waarde: 1,77 W/m2.K energiescore149  kWh/m2 jaar
 • BENOvatie van de vloeren:  op volle grond: 160 mm eps 0,038 W/m.K, boven kelder: niet van toepassing, want kelder werd gedempt energiescore 130  kWh/m2 jaar
 • BENOvatietechnieken: Verwarming, sanitair water en ventilatie condensatieketel op aardgas voor verwarming en sanitair warm water, de bestaande radiatoren werden vervangen door wand- of vloerverwarming, regeling met kamerthermostaat en thermostatische radiatorkranen, geen (intern) voorraadvat voor warmwater. energiescore 118  kWh/m2 jaar
 • ventilatie: volledig mechanisch met warmteterugwinning en erkend rendement Luchtdichtheidsmeting: 2 m3/hm2 energiescore 93  kWh/m2 jaar
 • Zonneboiler: 8 m2 zonnecollectoren (2 m2 per persoon) op dakvlak aan tuinzijde (oost) of straatzijde (west) energiescore 83 kWh/m2 jaar
 • Elektricteitsverbruik: 10 m2 pv-panelen* type mono- of multikristallijn op dakvlak aan tuinzijde (oost) of straatzijde (west) energiescore 76  kWh/m2 jaar

 

Resultaat:

Energie score Voor BENOvatie 576 kWh/m2 jaar,   na BENOvatie: 76 kWh/m2 jaar!

 

BENOvatie Edegem

“Dankzij de BENOvatie kan ik mijn zeer energiezuinig en comfortabel investeringspand straks sneller verhuren, én aan een hogere prijs.” Voor Nicole en Jan was de BENOvatie van een voormalige zaak in tuinaanleg, met woongelegenheid op de eerste verdieping, de zoveelste leerrijke ervaring. Als energieconsulente weet Nicole beter dan wie ook dat BENOveren vandaag de slimste keuze is. Door hun investeringspand energie-efficiënt te renoveren, kunnen ze rekenen op een betere verhuurprijs. En de huurders? Die profiteren jarenlang van een lager energieverbruik en een hoger wooncomfort.

 

FICHE
Woningtype: rijwoning
Architect en energieadviseur: CREATUUR, studie- en adviesbureau voor duurzame architectuur
Type werken:
•    omvormen tot handelsgelijkvloers en duplexappartement
•    bewoonbaar maken van de dakverdieping met dakkapellen
•    afbraak van de veranda en nieuw bouwen van een achterbouw op de gelijkvloerse verdieping

benovatie edegem

 

 • BENOvatie van het dak: 240 mm minerale wol 0,032 W/m.K energiescore 354 kWh/m2 jaar
 • BENOvatie van de buitenmuren:  voor- en achtergevel: buitenisolatie 160 mm pur 0,023 W/m.K en buitenbepleistering energiescore 273 kWh/m2 jaar
 • BENOvatie van het glas ramen, deuren en poorten: beglazing 1,1 W/m2.K en zontoetredingsfactor g 0,65, thermisch onderbroken aluminium- profielen, Uw-waarde: 1,64 W/m2.K  energiescore 225 kWh/m2 jaar
 • BENOvatie van de vloeren op volle grond: 140 mm pur-platen boven kelder: 20 mm vacuümisolatie 0,007 W/m.K energiescore 165 kWh/m2 jaar
 • BENOvatietechnieken Verwarming, sanitair water en ventilatie combi cv en sanitair warm water via condensatieketel op aardgas en met erkend rendement, nieuwe radiatoren op lage temperatuur, regeling met kamerthermostaat en thermostatische radiatorkranen, voorraadvat voor warm water gekoppeld aan de verwarmingsinstallatie energiescore 109 kWh/m2 jaar
 • ventilatie: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer Luchtdichtheidsmeting*: 2 m3/hm2 energiescore 89 kWh/m2 jaar
 • Zonneboiler: 8  m2 (2 m2 per persoon) zonnecollectoren op dakvlak van dakkapel aan tuinzijde (zuid) energiescore 74 kWh/m2 jaar
 • Elektricteitsverbruik: 10 m2 type mono- of multikristallijn op dakvlak aan tuinzijde (zuid) energiescore 64 kWh/m2 jaar

RESULTAAT:
ENERGIESCORE VOOR BENOVATIE: 730 kWh/m2 jaar, na BENOvatie: 64 kWh/m2 !!

 

BENOvatie Leuven

“We willen BENOveren om    het comfort van ons gezin te verhogen. Na de BENOvatie zullen we in een groter, mooier en aangenamer huis wonen”

Comfortabel wonen, dat willen we toch allemaal? Koen en Katrien wonen hier een vijftal jaren en hebben in die tijd al een aantal energiebesparende investeringen gedaan: een nieuwe ketel, nieuwe ramen, en navulisolatie in de voorgevel. Nu wilden ze de woning uitbreiden, zodat er meer plaats zou zijn voor het hele gezin, en wensten ze ook meer lichtinval – vandaar de lichtstraat boven de nieuwe trap. Ook de goede isolatie zorgt voor een verhoogd comfort. Het resultaat? Een mooier huis waarin het beter is om te leven.

 

FICHE
Woningtype: rijwoning met garage op gelijkvloerse verdieping aansluitend op tuin, achterbouw over 2 verdiepingen, deels gerenoveerd (schrijnwerk)
Architect: Krul architecten
Type werken:
•    afbraak van de achterbouw en vervangen door leefkeuken met verbindingstrap
•    bewoonbaar maken van de zolder

 

Benovatie Leuven

 

Genomen maatregelen

 

 • BENOvatie van het dak: 180 mm minerale wol 0,038 W/m.K , 2dakvensters in dakvlak aan de straatkant (noordwest) en 2 aan tuinzijde (zuidoost) energiescore 215 kWh/m2 jaar
 • BENOvatie van de buitenmuren: voorgevel en achtergevel (bestaand en behouden deel): 130 mm eps 0,040 W/m.K + steenstrips energiescore 165 kWh/m2 jaar
 • BENOvatie van het glas, ramen, deuren en poorten: achtergevel: beglazing 1,0 W/m2.K en zontoetredingsfactor g 0,50, thermisch onderbroken aluminiumprofielen, Uw-waarde: 1,44 W/m2.K voorgevel: schrijnwerk blijft behouden. Garagepoort wordt vervangen door een deur. energiescore 152 kWh/m2 jaar
 • BENOvatie van de vloeren: geen
 • BENOvatietechnieken: Verwarming, sanitair water en ventilatie combi cv en sanitair warm water via condensatieketel op aardgas en met erkend rendement, behoud van de bestaande radiatoren, regeling met kamerthermostaat en thermostatische radiatorkranen, geen (intern) voorraadvat voor warm water energiescore 105 kWh/m2 jaar
 • ventilatie: volledig mechanisch met warmteterugwinning en erkend rendement Luchtdichtheidsmeting*: 2 m3/hm2 energiescore 83 kWh/m2 jaar
 • Zonneboiler:  8 m2 (2 m2 per persoon) zonnecollectoren op dakvlak aan tuinzijde (zuidoost) energiescore 70 kWh/m2 jaar
 • Elektricteitsverbruik: 10 m2 type mono- of multikristallijn op dakvlak aan tuinzijde (zuidoost) energiescore 63 kWh/m2 jaar

Resultaat:

Energie score Voor BENOvatie 730 kWh/m2 jaar,   na BENOvatie: 64 kWh/m2 jaar!

 

BENOvatie Hasselt

“BENOveren is durven vooruitdenken. Door een strategische totaalvisie en een gefaseerd meerjarenplan uit te werken, worden onnodige kosten vermeden en kan kwalitatief worden geBENoveerd. Het resultaat? Appartementen die stuk voor stuk future proof zijn en waarin de bewoners genieten van een aanzienlijk lagere energiefactuur.” (Nanette Huysmans)

 

Benoveren Hasselt

 

Als het dak van een appartementsgebouw niet voldoende is geïsoleerd, krijgen sedert 1 januari 2015 alle appartementen in het gebouw strafpunten. Dat is een gevolg van de Vlaamse dakisolatienorm voor woningen en huurwoningen. Deze bepaalt dat tegen 2020 alle daken van zowel woningen als huurwoningen een R-waarde van minstens 0,75 m²K/W moeten hebben. Vanaf 1 januari 2020 worden 15 strafpunten gegeven als het dak niet aan de norm voldoet, en kan de burgemeester het gebouw ongeschikt verklaren. Om niet enkel het dak, maar meteen het hele gebouw energie-efficiënt te renoveren, hebben DuboLimburg (Duurzaam Bouwen Limburg) en de Stad Hasselt een pilootproject opgestart rond ‘collectief renoveren’. Dit project richt zich specifiek tot Verenigingen van mede-eigenaars van appartementsgebouwen. Door collectief te BENOveren kan er sneller, betaalbaarder en met minder persoonlijke inspanning worden verbouwd, en zal achteraf de energiefactuur aanzienlijk dalen. Eén van de pilootprojecten is de Residentie Sint-Jan in de Congostraat in Hasselt.

 

FICHE
Woningtype: appartementsblok bestaande uit 4 bouwdelen met telkens 12 appartementen, verdeeld over 6 bewoonde bouwlagen + kelder
Adviseur: Nanette Huysmans, DuboLimburg

 

Het kleine Benovatie Woordenboek

 • AFDICHTINGSRUBBER: rubber dat garant moet staan voor de waterdichte afdichting van een raam.
 • BOUWFYSICA: de wetenschap die zich bezighoudt met het zoeken naar goede bouwkundige oplossingen.
 • CELLENGLAS: een isolatiemateriaal dat voor tweederde bestaat uit gerecycleerd glas, afkomstig van kapotte vensterruiten. Wordt ook cellulair glas genoemd.
 • DAMPSCHERM: een dampremmende laag die op bepaalde isolatiematerialen moet worden aangebracht om de constructie te vrijwaren van bouwschade ten gevolge van condensatievocht. Een dampscherm dat aan alle naden en randen correct luchtdicht is afgewerkt, zal tevens verhinderen dat de vochtige, warme binnenlucht doorheen de isolatie naar buiten kan glippen.
 • DEKVLOER: in de volksmond ‘chape’ genoemd.
 • ENERGIESCORE (EPC-KENGETAL): woningen en appartementen die te koop of te huur worden aangeboden, moeten beschikken over een EnergiePrestatieCertificaat (EPC). Dat geeft de energiescore van een woning weer. Kandidaat-kopers en -huurders kunnen hiermee inschatten hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de EPC-score, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen.
 • E-PEIL: een score die aangeeft hoe energiezuinig een woning of appartement is volgens de Energieprestatieregelgeving (EPB). Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning.
 • EPS (GEËXPANDEERD POLYSTYREEN): een kunststofmateriaal dat wordt geproduceerd door een menging van styreen (een restproduct van aardolie), pentaan en waterdamp. Wordt ook piepschuim of isomo genoemd.
 • HYBRIDE WARMTEPOMP: het woord ‘hybrid’ is afkomstig van het Grieks en betekent ‘gemengd, van verschillende oorsprong’. Een hybride verwarmingssysteem is een verwarmingssysteem dat diverse energiebronnen combineert, bijvoorbeeld een gasketel met een lucht/water-warmtepomp. Een intelligente regeling kiest op basis van de buitentemperatuur en de kamertemperatuur welke van de twee warmtebronnen het zuinigst is.
 • KOUDEBRUG: een plaats in een geïsoleerd bouwdeel (vloer, wand, muur of schrijnwerk) waar de isolatie ontbreekt of onderbroken is. Mogelijke knelpunten zijn de overgang van muur naar dak of dorpels onder ramen. Een koudebrug veroorzaakt extra warmteverlies en soms ook vochtproblemen, omdat door het verschil in temperatuur de warme lucht hier condenseert.
  Condensatie veroorzaakt vocht op het oppervlak en kan leiden tot geurhinder en schimmelvorming.
 • KRUIPRUIMTE of KRUIPKELDER is een lage ruimte onder de gelijkvloerse verdieping.
 • LAMBDAWAARDE ( ): wordt uitgedrukt in W/m.K en geeft aan hoeveel warmte een materiaal geleidt. Hoe hoger de lambdawaarde, hoe meer warmte het product doorlaat, en hoe minder goed het isoleert. Dat betekent niet dat producten met een lage lambdawaarde altijd beter isoleren dan materialen met een iets hogere waarde. De hogere lambdawaarde kan worden gecompenseerd door een grotere dikte van het materiaal.
 • LEDSPOTS: led is de afkorting voor Light Emitting Diode, wat staat voor licht-uitstralende diode. Dit type verlichting is zeer zuinig met elektriciteit.
 • LUCHTDICHTHEID geeft aan hoeveel kieren en spleten aanwezig zijn waardoor koude buitenlucht in de woning geraakt of warme lucht uit de woning ontsnapt. Ook oppervlakken hebben een bepaalde luchtdichtheid of luchtopenheid.
 • MASSIEVE MUREN: meestal volle muren van baksteen. Oudere woningen (bouwjaar 1960 en vroeger) hebben meestal nog geen spouw.
 • MINERALE WOL: de verzamelnaam voor isolatieproducten op basis van minerale grondstoffen. De bekendste zijn glaswol en rotswol.
 • NAGROEIBARE ISOLATIEMATERIALEN kunnen gekweekt worden en zorgen voor een gesloten kringloop aangezien ze biologisch afbreekbaar zijn. Voorbeelden zijn hennep, vlas, cellulose, kurk, houtvezel en schapenwol.
 • ONDERDAK: is nodig om de onderliggende constructie droog te houden en de isolatie te beschermen tegen water en wind. Onderdaken bestaan in verschillende materialen: onderdakfolie, osb-platen, vezelcement- of menuise- riteplaten…
 • PIR-ISOLATIE, voluit polyisocyanuraat, is een synthetisch isolatieschuim dat wordt gevormd door een reactie tussen een polyol (suikerderivaat) en een mdi (chemische stof).
 • PUR (POLYURETHAAN): ook een synthetisch isolatieschuim. Pur verschilt van pir door de hoeveelheid mdi.
 • PV-INSTALLATIE benut de energie van de zon om elektriciteit te produceren.
 • R-WAARDE is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m2.K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmte-doorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De R-waarde wordt berekend door de materiaaldikte te delen door de lambdawaarde.
 • SCHRIJNWERK: verzamelnaam voor ramen, deuren en poorten.
 • SPOUWANKERS zijn gemaakt van verzinkte staaldraad of roestvrij staal. Ze worden op regelmatige afstanden aangebracht om de buitenmuur van een spouwmuur te verankeren aan de binnenmuur zodat een stabiele construc-
  tie ontstaat.
 • SPOUWMUREN bestaan uit een buiten- en binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd, met daartussen een open ruimte die de spouw wordt genoemd. Spouwmuren werden geïntroduceerd omdat een massieve stenen muur maar een beperkte vochtwerendheid heeft. Het buitenblad van een spouwmuur moet de rol vervullen van regenscherm.
 • THERMISCHE ONDERBREKING: een isolerende kern die de binnen- en buitenzijde van een raamprofiel van elkaar scheidt, wat leidt tot een betere isolatiewaarde.
 • U-WAARDE of warmtedoorgangscoëfficiënt beschrijft de isolatiewaarde van een bepaald constructieonderdeel van een woning, zoals het dak, de buitenmuren en de vloeren. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2.K en geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1 °C is. Welke U-waarde een constructieonderdeel heeft, wordt bepaald door de dikte en de lambdawaar- de van de diverse materiaallagen waaruit het constructieonderdeel bestaat.
 • UMAX = maximale toegelaten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doorheen een constructieonderdeel verloren gaat.
 • XPS of geëxtrudeerd polystyreen: kunststof die wordt geproduceerd door onder druk een polystyreen polymeer te vermengen met een drijfgas en vervolgens in vorm te persen.
 • ZONNEBOILERINSTALLATIE maakt gebruik van de zon om warm water aan te maken.

 

Go to top

logo ea© woensdag 29 mei 2024

Pagina: Energieambassadeurs - Benoveren is beter verstandig duurzaam renoveren
Tags:benoveren, renoveren, woning, verbetering, belgie, energie, prestatie, duurzaam,
Beschrijving: Wie verstandig is BENOveert, renoveert beter. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties.