Condensvorming, schimmel en warmteverlies door koudebruggen in je woning is niet wat je wil.

 

Koudebrug

Een koudebrug, ook wel een thermische brug genoemd, is een overgang van een goed geïsoleerd naar een slecht geïsoleerd gebied in een woning. 

 

condensbierglasJe kunt als voorbeeld denken aan een koud biertje. Als je die uit de koelkast pakt en in de woonkamer zet, ontstaat er condens op de buitenkant van het biertje. De binnenkant is namelijk koud en warme lucht uit de woning condenseert, door dat de lucht tegen het glas afkoelt, op het koude flesje.

Bij verbindingen van binnen naar buiten gaat warmte verloren. Door condensatie op de koudste plek in huis kunnen vochtproblemen ontstaan die uiteindelijk kunnen leiden tot schimmelvorming.

 

Opsporen koudebrug

WarmtebeeldcameraKoudebruggen zijn het best op te sporen met behulp van warmtebeeldcameras die werken met infrarood.  Zo'n infraroodcamera ziet waar warmte weglekt en zo kun je koudebruggen dus gemakkelijk in kaart brengen. Doe dat wel als het buiten minimaal 5 graden kouder is dan binnen. Als er geen temperatuurverschil is tussen buiten en binnen kun je het niet waarnemen.  Je kunt ook met de hand voelen waar kou vandaan komt, maar een camera is nauwkeuriger. Je kunt eventueel ook bij het energieloket van jouw gemeente informeren naar een energiecoach, energieambassadeur of adviseur die je daarbij kan helpen. 

 

 

Stook tegen condensvorming.

hygrometerMet de huidige energieprijzen (2022/2023) lijkt het logisch minder te stoken, maar dat kan juist leiden tot vochtproblemen. We isoleren onze huizen potdicht om de warmte binnen te houden en de kou buiten maar daarbij vergeten we soms dat juist deze combinatie ervoor zorgt dat de relatieve luchtvochtigheid in ons huis toeneemt. Daardoor gaat het eerder condenseren tegen koude delen. De luchtvochtigheid kun je in de gaten houden met een hygrometer. Die koop je al vanaf 10 euro bij de bouwmarkt. Een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent is waar je naar streeft.

 

Verbeter de ventilatie

ventilatieboxDe luchtvochtigheid op peil houden kun je doen door te verwarmen, maar daarbij moet je ook goed blijven ventileren. Zeker als je de isolatie hebt verbetert. De warme, vochtige lucht in huis moet weg kunnen, anders blijft het hangen op de koude plekken in huis en ontstaat dus het vochtprobleem.

Mensen, huisdieren en planten produceren vocht. Als we daarbij ook nog douchen, koken en wassen, blijft heel veel vocht in de lucht hangen. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten houd je zowel jezelf als je huis gezond.

Blijft warme, vochtige lucht op de koudste plek in huis hangen, dan is de kans groot dat daar schimmel ontstaat. En dat wil je niet.

Het vocht uit de lucht veroorzaakt, door afkoeling tegen die koude plek, condensvorming. In die vochtigheid kan schimmel ontstaan.

 

Bestrijd schimmel

SchimmelbestrijdenDe schimmel verdwijnt meestal vanzelf als je beter ventileert en meer stookt. De schimmelplekken kun je het best ook aanpakken met een goedgekeurde schimmelbestrijder, door het oppervlak te schuren, aangetaste kit te vervangen en de muur te behandelen met minerale muurverf. Op deze verf hebben schimmels meer moeite om te groeien. Als de schimmelplekken daarna nog terugkomen, kun je het beste bouwkundig advies vragen over de aanpak van de koudebrug.

 

Pak de koudebrug in

Koudebruggen kun je effectief  inpakken door goed te isoleren. Daarmee ga je warmteverlies tegen. Door goed te isoleren verdwijnen meestal ook de koudebruggen in een woning.

Je kunt tochtstrips plaatsen bij naden en kieren waar kou de woning binnenkomt. Soms volstaat het ook al om ergens isolatiemateriaal of -tape aan te brengen waardoor de oppervlakte wat warmer wordt. Daardoor ontstaat al snel minder condensatie.

 

Schakel een professional in

Heb je veel koudebruggen in huis of ligt de koudebrug aan een bouwfout, dan is het verstandig een professional in te huren. Veel voorkomende bouwfouten zijn puin in de spouw en raamkozijnen die niet goed aansluiten. Problemen met koudebruggen in een spouwmuur kun je door een gecertificeerd isolatiebedrijf laten verhelpen. Zo'n bedrijf boort gaten in de muur, checkt op vervuiling, verwijdert die en gaat dan pas isoleren. Mocht je het plan hebben je huis goed te isoleren en koudebruggen te verhelpen, kijk dan zeker naar de landelijke ISDE-subsidie van de rijksoverheid, een subsidie voor duurzame energie. Daarmee kun je een deel van je kosten terugkrijgen.

 

Wat kun je zelf doen om vocht- en schimmelproblemen te beperken?


Je kunt vochtophoping in de woning beperken door:

  • Bij het koken altijd de afzuigkap aan zetten.
  • De mechanische ventilatie nooit uitzetten, en bij het douchen tijdelijk op een hogere stand te zetten.
  • De douche te drogen na gebruik.
  • De was bij voorkeur buiten te laten drogen of in een ruimte met goede ventilatie.
  • Tijdens het koken, douchen of was drogen voorkomen dat vocht zich door de woning verspreidt.


De oorzaak van vocht- en schimmel kan dus variëren. Zoek uit wat de oorzaak is. Als het niets met je woongedrag te maken heeft ga dan op zoek naar koudebruggen. 

 

Vochtproblemen in huis door optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een continu proces waarbij grondwater of andersoortig vocht de fundering en muren intrekt. Meestal treedt dit op bij oude woningen en gebouwen. Klimaat, grondwaterniveau en steen- en metselwerk spelen hierbij een rol. Wanneer het grondwater langdurig te hoog is en het gesteente ondertussen poreus is geworden, zuigt de muur en fundering zich vol met vocht. Optrekkend vocht herken je aan schimmels en permanente vochtplekken aan de onderkant van de muur en bij de plinten. Ook de fundering wordt aangetast. Dit kun je controleren door tapijt of laminaat te verwijderen.

Optrekkend vocht is een hardnekkig vochtprobleem. Omdat het vocht niet kan worden afgevoerd, blijft het gesteente permanent vochtig en verslechtert de conditie van de woning. Dit soort vochtproblemen zijn enkel op te lossen door een fundamentele en permanente aanpak. Het vocht in de muur moet continue kunnen worden afgevoerd. Het best schakelt u een professional in.

 

Vocht in huis door doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater van buiten de woning binnendringt. Als muren niet meer goed functioneren om het vocht in de woning af te voeren, blijft het vocht in de buiten- en binnenmuur opgehoopt. Veel voorkomende oorzaken zijn een poreuze of beschadigde buitenmuur. Ook kan het zijn dat de spouwmuur niet functioneert vanwege achtergebleven bouwmaterialen. Dit vochtprobleem kun je eenvoudig herkennen. Zowel op de buiten- als op de binnenmuur zijn langdurig vochtplekken te herkennen. In bijna alle gevallen zitten deze vochtplekken op dezelfde hoogte (buiten- en binnenmuur). Is het vochtprobleem al een tijd aanwezig, dan zijn ook schimmels zichtbaar. Teveel vocht in de buitenmuur kan bij bevriezing zorgen voor extra schade aan de woning. Het vocht verandert in ijs en zet uit waardoor buitenmuren beschadigd raken. Ook binnenmuren ondervinden nadelige gevolgen. Het permanente vocht zorgt voor schimmels en een muffe lucht wat uiteindelijke de gezondheid aantast.  Een bouwkundige kan vaststellen wat de beste oplossing hiervoor is.  

 

Vocht in huis door condensatie

Waar geleefd wordt is vocht. Omdat we douchen, de was drogen en koken is er een permanente aanvoer van overtollig vocht in de woning. Condensatie vocht herken je vooral aan condens op de ramen. Ook voelt de woning vaak klam aan. Condensatie vocht trekt ook snel in de stoffering van meubels en kleding die in de kledingkast hangt waardoor kleding muf gaat ruiken.

Vochtproblemen in huis door condensatievocht komt vaak voor, maar is gelukkig eenvoudig op te lossen door voldoende te ventileren. Zodra je vermoedt dat je last hebt van teveel condensatie vocht, zet je enkele ramen open en kan het vocht naar buiten. Zorg bovendien voor een luchtafvoersysteem in de keuken en in de badkamer en laat de was zoveel mogelijk buiten drogen. Ook het verwarmen van de woning bevordert het afvoeren van vocht door gelijktijdig te ventileren. 

 

Go to top

logo ea© dinsdag 5 november 2024

Pagina: Energieambassadeurs - Vochtproblemen en schimmel in huis
Tags:schimmel, condens, vocht, probleem, oplossing, opsporen, koudebrug, isolatie
Beschrijving: Bij verbindingen van binnen naar buiten het huis gaat warmte verloren. Door condensatie op de koudste plek in huis kunnen vochtproblemen ontstaan die uiteindelijk kunnen leiden tot schimmelvorming.