Energielabel van een woning

In 2015 hebben alle woningbezitters van de overheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en type woning  en was bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.

Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. Ons advies:  Maak uw label, als het goed is definitief,  of verbeter eerst de punten en maak het dan definitief!

Energielabel woning
 

Begin 2016 heeft een onderzoek uitgewezen dat een woning met label A sneller en met een hogere prijs verkocht wordt dan woningen met een lager label.

 

Met een energielabel kunt u,  maar ook kopers en huurders  zien of uw woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven en is verplicht bij verkoop of verhuur van de woning.

 

Weet u welk energielabel uw woning heeft en of het definitief of voorlopig is vastgesteld ?
Kijk op (overheid):  www.zoekuwenergielabel.nl 
 

 

U kunt een energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Dat gaat in zes stappen:

 

  1. Inloggen met DigiD.
  2. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen
  3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
  4. Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
  5. Gegevens versturen.
  6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

geen A plus plus labels voor woningenWat handig is: U kunt daar ook 'spelen' met gegevens: als u bijvoorbeeld uw VR ketel vervangt voor een nieuwe HR 107 ketel of PV panelen op uw dak plaatst ziet u meteen het resultaat in energielabel van uw woning.

 

In tegenstelling tot wat men bij ‘apparaten en toestellen’ heeft gedaan is het label voor woningen geheel herzien. Er zijn in 2014 nieuwe waarden vastgesteld die op 1 januari 2015 van kracht werden. Anders zou men (en dat was men eerst van plan), net als nu in de toestellen, ook uitkomen op A+++ labels.  

 

Een huis met een groen energielabel (label A of B) is niet alleen comfortabeler, het scheelt u natuurlijk ook in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro's. Een iets duurder maar zuiniger huis kan dus voordeliger zijn dan een goedkoper, onzuinig.

 

Het energielabel geeft dus aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. Maar de energierekening hangt natuurlijk ook af of u zuinig stookt, hoeveel warm water u gebruikt, hoeveel apparaten u heeft en hoe intensief u die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn !


energie verbruik in een rijtje met woningen bewoners gedrag

 

Bij een presentatie van Energieambassadeurs werd bewoners gevraagd om hun energierekening mee te brengen. Bij het vergelijken bleek dat mensen die met een even groot gezin in dezelfde type woningen (zelfde straat, zelfde bouwjaar) woonde soms toch tot flinke verschillen kwamen in energieverbruik. Bij het vertellen van ‘gedragspatronen’ bleek dat één langer onder de douche stond dan een ander en bovendien een regendouche had, weer een ander had op de slaapkamer altijd het raam open en ook de verwarming aan. Met andere woorden een A-label woning is leuk, maar als bewoners moet u natuurlijk ook uw verantwoording nemen.

 

Let op! 

  • Een energieambassadeur voorziet u van tips en adviezen om uw woning en eventueel gedragspatroon te verbeteren, zodat u minder energie gaat gebruiken.
  • Een energieambassadeur kan tips geven om aan een beter Energielabel voor uw woning te komen, maar verzorgt deze aanvraag niet!

 

Afbeelding Rijksoverheid / Milieu centraal:

 

Energielabel verbetering

Go to top

logo ea© vrijdag 3 juli 2020

Pagina: Energieambassadeurs - Energielabel van uw woning
Tags:energielabel, woning, tijdelijk, definitief, verbeteren label, isoleren,
Beschrijving: Elke Nederlandse woning heeft verplicht een energielabel nodig bij verkoop of verhuur,bent u tevreden met uw label?