Aandachtspunten  energieambassadeur

Sommige zaken constateren wij als energieambassadeurs regelmatig , onder de noemer aandachtspunten sommen we er onderstaand enkele op:  (PS : tips zijn welkom!)

 

Filmpje , Gelderland helpt, Energiecoach gezocht.  In het filmpje komen ook wat tips voorbij.

 

Dakdoorvoer

 

dakdoorvoer isolatieEen regelmatige constatering is dat na het plaatsen van een nieuwe (HR) cv-ketel de isolatie nabij de dak-doorvoer niet goed is afgewerkt. Omdat het  dak vaak schuin is en een pijp verticaal buiten op het dak komt moet vaak een gat in een eivorm in het dak worden gemaakt, hierdoor is het gemaakte gat vak te groot. Het na-isoleren en afwerken van de gemaakte doorvoer verdient dan aandacht, (!) anders wordt dit namelijk een ‘tocht gat’. Omdat de tegenwoordige ketels meestal ‘gesloten ketels zijn’ gaat er een concentrische pijp (buis in buis) door het dak. In het midden zit de rookgasafvoer en daaromheen de lucht-aanzuig.  De pijp wordt dus nagenoeg niet warm meer aan de buitenkant, hierdoor is isoleren rondom de pijp met glaswol of eventueel PUR schuim goed mogelijk.

 

Als van een ‘open’ ketel overgegaan is naar een ‘gesloten ketel’ dan mag ook het beluchting-gat worden afgesloten en geïsoleerd. Op zolders gaat het vaak om een pijp door het dak, op de begane grond vaak een rooster in de muur. Een ‘open ketel’ haalde namelijk de lucht die nodig is voor verbranding van het aardgas uit de omgeving (ruimte) een ‘gesloten ketel’ haalt die lucht van buiten. Laat u hierover informeren door de vakman.

open en gesloten cv toestel ketel

 

Plaatje: Van 'open'  naar 'gesloten' toestel / cv-ketel. 


Dak-aansluitingen

 

Nu we toch op zolder zijn:  Dakaansluitingen in oudere woningen zijn vaak ‘tocht plaatsen’.
Tussen de balken en stenen zitten vaak kieren doordat het metselmortel heeft losgelaten. Je kan deze kieren met PUR schuim afdichten. Ook de plaats waar het schuine dak de vloer ‘raakt’ is vaak een tocht plaats. Binnen isoleren doe je los van het hout, zoals rechtsonder op onderstaand plaatje te zien is. Zie ook onze pagina isoleren voor meer informatie over een koud- en warmdak type.

 

dakaansluiting isolatie isoleren tocht plaats


Tja ...kieren en gaten.. we komen ze als energieambassadeur nog regelmatig tegen ..
 

De wat oudere onder ons herinneren zich vast nog wel ‘De Nationale Kierenjacht’ .
 

Tips van toen:
 

 • Als je brievenbus in de voordeur zit monteer dan aan de binnenkant een borstel.

Brievenbusborstel

 • Aan ramen en buitendeuren waar tocht is kun je ‘tochtstrip aanbrengen’.
  .
  Tochtstrip aanbrengen
 • Belangrijk is dat je niet overijverig te werk gaat en plots alle spleten onder alle binnendeuren afdicht. Laat de kieren binnenshuis voor wat ze zijn!! want ze zorgen voor een goede luchtcirculatie. Ventilatie is zeker zo belangrijk in een goed geïsoleerde woning.
 • Plaatsen waar je tochtstrips aanbrengt, zijn de buitendeur, maar ook de deuren naar onverwarmde ruimtes zoals de garage of de bijkeuken. Ook de naden en kieren aan ramen trekken tocht aan.
 • Je kan eenvoudig controleren waar het tocht door je hand of zelfs een brandende aansteker voor de spleten te houden, ook door rook te blazen zie je vaak waar tocht is.
 • Pak voor ramen en deuren flexibel zelfklevend materiaal of tochtstrips die al dan niet uitgerust zijn met een borstel.
  Bij niet-bewegende delen zoals spleten in vloeren of daken kies je voor schuimen, kitten, glas/rotswol of hardere tochtstrips.

 • Onderaan de deur is het ook mogelijk om zogenaamde borstelstrips te plaatsen.

 • In de winkel zijn strips voor tegen de slaglat of in de sponning verkrijgbaar in siliconen, rubber of schuim. Siliconen strips zijn transparant en hebben een lange levensduur (10 jaar). Rubber gaat iets minder lang mee (tot 8 jaar), maar is in meerdere diktes verkrijgbaar dan siliconen. Strips uit schuim gaan het minste lang (enkele jaren) mee en dit uit zich dan ook in een goedkopere prijs.

 • Goed om weten is dat de strips voor in de lijst of tegen de slaglat verschillen van vorm. Zo kan je ze kopen met D, E of P-profielen. Ze hebben de vorm van de letter. D bestaat uit een verdikking die dankzij een luchtkussen samendrukbaar is. E wordt vooral gebruikt voor zijn kleine groeven en P om een holte op te vullen met daarlangs een heel dunne kier.
   

In de betere bouwmarkt kunt u zich laten informeren door vakkundig personeel en vaak treft u ook instructiefolders aan over het inmeten en aanbrengen van tochtstrips.

 

Isoleren van kieren en gaten


does ff normaal,
 gebruik water verstandig douche normaal

 


 

Go to top

logo ea© donderdag 25 juli 2024

Pagina: Energieambassadeurs - Aandachtspunten in een woning m.b.t. energie
Tags:woningverbetering, energiebesparen, keuze maken, geld, besparen
Beschrijving: aandachtspunten en tips voor woningverbetering en energiebesparen, wat komt een energieambassadeur zoal tegen?