Wamtepompboiler; warmtapwater uit ventilatielucht

 

Met een warmtepompboiler wordt in ons land een boiler (tapwatervoorraadvat) in combinatie met een ventilatielucht-warmtepomp bedoeld. Uit de ventilatie lucht wordt, voordat deze naar buiten gaat, door een warmtepomp energie onttrokken, deze energie wordt afgegeven aan tapwater.

De warmtepomp boiler kan bestaan uit een losse warmtepomp/ventilatie-unit met losse boiler, maar ook als alles onder één mantel toestel.

 

Terzijde: echter zijn er snel vergissingen mogelijk met namen, een gewone bodemwarmtepomp of buiten/lucht warmtepomp die alleen een boiler verwarmt wil men ook wel eens warmtepomp-boiler noemen.

 

Het voordeel van een warmtepompboiler is dat het de warmte ventilatielucht die normaal de woning uitgaat eerst gebruikt. Door de relatief hoge temperatuur van die ventilatie lucht kan het rendement van de warmtepompboiler gunstig zijn.

Als u een WTW unit heeft (die warmte uit de woning mixt met de buitenlucht die wordt aangezogen) kunt u geen warmtepompboiler toepassen. Je kunt de ventilatielucht immers maar 1x gebruiken, een goede WTW unit koelt de ventilatielucht al tot nagenoeg de buitentemperatuur uit.

 

 

 

Voorbeeld warmtepompboiler:

voorbeeld warmtepompboiler

 

Vermogen warmtepompboiler:


Een warmtepompboiler heeft een beperkt vermogen, immers in een woning wordt maar een bepaald aantal m³ lucht per uur afgezogen, de energie die kan worden onttrokken is dus beperkt / afhankelijk van deze luchthoeveelheid.

 

Meer ventileren heeft geen zin, immers meer afzuigen uit de woning betekend dat ook meer buitenlucht de woning in komt en die moet weer verwarmt worden.
Meer energie onttrekken uit de bestaande hoeveelheid ventilatielucht heeft ook geen zin, nu halen we bijvoorbeeld 10ºC energie uit de lucht, de lucht komt met 20ºC naar binnen in de warmtepompboiler en voeren we met 10ºC naar buiten. Als we uit dezelfde hoeveelheid lucht meer energie onttrekken betekend dat bijvoorbeeld dat we met 0ºC naar buiten gaan in plaats van met 10ºC. Daardoor komt de ‘verdampertemperatuur’ gemiddeld lager te liggen en dat heeft weer invloed op het rendement (het verschil tussen bron en doel wordt groter).

Uitgaande van de normale hoeveelheid lucht die in een woning wordt afgezogen hebben de meeste warmtepompboilers een afgegeven vermogen van ca. 1 tot 1,5 kW.

 

Met een gezin van 4 personen heb je normaliter aan 300 liter warmwater per dag genoeg.
Als je 300 liter water wil verwarmen van 10 graden naar 60 graden is:
50 (verschil temperatuur tussen 10 en 60) x 300 = 15000
15000 : 860 (rekengetal van water afgeleid van Q=MxCxDeltaT) = 17,55 kWh nodig

Als de warmtepompboiler 1,2 kW levert is dus 17,55 kWh : 1,2 = 14,6 uur nodig.

Een warmtepompboiler volstaat dus, in een normale woning en gezinssituatie, in de behoefte van warm tapwater.

 

warmtepompboilers

.

Go to top

logo ea© zondag 26 januari 2025

Pagina: Energieambassadeurs - Warmtepompboiler, voor duurzaam tapwater verwarmen
Tags:warmtepompboiler, warmtepomp, tapwater, verwarming, ventilatielucht, ventilatie
Beschrijving: Een warmtepompboiler maakt warmwater met energie verkregen uit de ventilatielucht van uw woning en is efficiƫnt in te zetten.