Rechter haalt streep door bouwvrijstelling, grote gevolgen voor bouw projecten 

Administrator (admin) on Nov 02 2022

Rechter haalt streep door bouwvrijstelling, grote gevolgen voor bouw projecten 

2 November 2022, uit het nieuws ; Rechter haalt streep door bouwvrijstelling, grote gevolgen voor projecten 

De Raad van State heeft een belangrijke pijler van het stikstofbeleid van de overheid onderuitgehaald. Het college heeft geoordeeld dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten. Daarmee gaat er een streep door de zogeheten bouwvrijstelling.

 

Volgens de Raad van State betekent dat niet dat er een algehele bouwstop geldt. Er moet nu weer vooraf worden bekeken hoeveel stikstof er bij elk bouwproject vrijkomt en wat daarvan de gevolgen zijn. Dat zal tot grote vertragingen gaan leiden. Zulke berekeningen kosten maanden en er is een tekort aan deskundigen die dit soort rapportages kunnen opstellen.

 

De Raad van State deed uitspraak in een zaak over megaproject Porthos. Daarmee moet CO2 van bedrijven in de Rotterdamse haven worden opgeslagen in lege gasvelden onder de zeebodem. De procedure was aangespannen door de organisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die zich inzet voor het behoud van biodiversiteit.

 

Volgens minister Hugo de Jonge levert de uitspraak van de Raad van State vertraging op voor de bouwplannen van het kabinet. 'We hadden al tegenwind, en die tegenwind is alleen maar groter geworden', zegt hij.

 

De Jonge is niet verrast door de uitspraak, maar vervelend is het wel. Het kabinet heeft als doel gesteld dat er voor 2030 ruim 900.000 woningen moeten worden gebouwd. En dat plan gaat vertraging oplopen. Ook minister voor Stikstof en Klimaat Christianne Van der Wal noemt de uitspraak een 'tegenvaller', en zegt opnieuw dat het kabinet 'nu aan de slag moet met het reduceren van de stikstofuitstoot. 'Dat roept ze al langer, en vandaag is extra duidelijk geworden hoe groot het stikstofprobleem in ons land is.

 

Vooralsnog houdt De Jonge vertrouwen in de bouwplannen van het kabinet.  De tegenwind wordt steeds harder, maar De Jonge noemt zichzelf een stoïcijns optimist. 'Het moet wel.'

 

Volgens Beekman kwam de uitspraak van de Raad van State eigenlijk voor niemand in Den Haag als een verrassing. 'Niet voor het kabinet, niet voor het ministerie, en ook niet voor Tweede Kamerleden.' Zo ook niet voor D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. 'Dit was echt een kwetsbaar element', aldus De Groot. 'Het is heel belangrijk om die huizen te bouwen, en het andere belangrijke is de energietransitie. Maar je moet dat doen door eerst de natuur te beschermen. Op dit moment praten we erover, maar er gebeurt nog veel te weinig.'

 

De vrijstelling voor stikstof voor de bouwsector was eigenlijk bouwen 'op de pof', dus zonder steeds te hoeven berekenen hoeveel stikstof er vrij zou komen. 'De onderbouwing van de bouwvrijstelling was dat we in de toekomst heel veel maatregelen gaan nemen om de uitstoot te reduceren en de kwaliteit van de natuur te herstellen, en dat we daar vast een voorschot op konden nemen', legt Beekman uit. 'Nu is er gezegd: die onderbouwing is niet goed. Vanaf nu eerst resultaat, en dan pas bouwen.'

Back

Go to top

logo ea© vrijdag 9 december 2022

Pagina: Energieambassadeurs - Blog
Tags:energie-ambassadeur, energie-adviseur, energiebesparing, gas besparen, woning verduurzamen, warmtepomp, nul op de meter, stroom, besparen, energieambassadeur, gemeente, provincie, overheid, tips, energie, Pv, Isolatie, HR + glas, energielabel verbeteren.
Beschrijving: Energie ambassadeurs helpen u om energie te besparen, bezoeken u aan huis en geven tips over woningverbetering en installaties zoals bijvoorbeeld het kiezen voor een warmtepomp.