skip to content

Stroom besparen

Elektrabesparen /  Stroombesparen

Als u echt wil besparen, begin dan met te kijken wat eigenlijk ‘luxe’ is en wat u niet echt nodig heeft:

 

 • Close-in boiler:  Als u warmwater kunt krijgen van een cv ketel, dan is een close-in boiler niet nodig en alleen maar een luxe artikel omdat u dan niet ‘even hoeft te wachten’ op warm water.  Vaak wordt gezegd ‘Als ik die niet heb kost het water’  dat is natuurlijk onzin.  U kunt dat eerste beetje koude water opvangen en ook gebruiken.  Bovendien kost dat beetje water veel minder dan de energie die nodig is voor het boilertje.
 • Elektrische deken:  Alleen om echte gezondheidsredenen zou u deze kunnen  gebruiken, verder is dit natuurlijk alleen maar ‘luxe’ en niet nodig. Als u onder het dekbed kruipt is het zo warm, met warmte van uw eigen lichaam.
 • Waterbed:  Een waterbed is eigenlijk al weer uit de mode, het gebruikte veel energie om het water warm te houden; een boxspringbed gebruikt geen energie en slaapt ook goed.
 • Droger:  Een droger is een flinke energie verbruiker. Probeer altijd uw was buiten te drogen.  De was binnen op zolder ophangen kan ook, maar zorg dan dat het centrifuge programma het meeste vocht al uit de was heeft gehaald (Anders moet uw verwarming weer hoger om het vocht droog te stoken). Als u niet buiten een droger kan, kies dan bijvoorbeeld voor een ‘warmtepomp-droger’.
 • Vaatwasser: Een vaatwasser behoort onder de categorie ‘luxe’ en is eigenlijk niet nodig.  Gebruikt u hem toch?  Probeer dan het aantal ‘vaatwasbeurten te beperken’.  Zet hem pas aan als deze vol is en niet na elke maaltijd.  Koop, als u bijvoorbeeld alleen of met 2 personen woont, desnoods wat bestek bij.  Er zijn ook vaatwassers met een warm en koud water aansluiting.  Zodat het interne elektrisch element minder energie hoeft te gebruiken.
 • Zonnebank / sauna: Het is natuurlijk heerlijk om uzelf te verwennen met een zonnebank of sauna, maar overdrijf dit niet. Dit zijn meestal energieverslindende apparaten en u kunt ook zonder deze luxe.

 • Aquarium / vijver / terrarium :  Natuurlijk is het hebben van een aquarium, vijver of terrarium leuk, maar vaak komen hier hoge energiekosten bij kijken.  Zeker bij luxe fonteinen en watervallen in de tuin. Maar ook het verwarmen van aquariums en terrariums  kan aardig in de papieren lopen evenals het verbruik van water- en zuurstofpompen.  Een echte natuurliefhebber zal zeggen dat dieren in de natuur thuis horen en niet in een bak of kooi in uw woning. Doet u het toch … denk dan goed na over de apparaten die u wel of niet toegaat passen en hoe zuinig deze zijn.

 • schakelbare contactdoosStandby / sluipstroom:  In veel woningen staan veel apparaten dag en nacht standby :  PC, printer, scanner, geluid voor TV en PC, TV, stereo, batterij laders, enz.  Veel van deze apparaten hoeven echt niet standby te blijven staan, geef deze dan ook alleen maar ‘voeding’ op het moment dat u ze echt in gebruik heeft. Schakelbare verdeeldozen zijn in deze situaties een prima oplossing. Daarmee zet u uw computer hoek of TV hoek in één keer zonder spanning.  Alleen apparaten die u echt aan wil laten zoals een klok of modem geeft u constant voeding. Natuurlijk zijn moderne apparaten zuiniger geworden in hun standby energie dan apparaten van voor 2010. Maar toch … zet ze uit als ze niet nodig zijn!  

 • Verlichting: Anno 2016 hoeft dit geen betoog meer: Kies voor LED verlichting.  LED verlichting komt in steeds meer mooie vormen en kleuren en kan dus ook in sfeeromstandigheden worden toegepast. Overweeg om al uw lampen in één keer te vervangen en pas zeker geen HALOGEEN spots meer toe.


  Energielabel van een toestel / apparaat.

 

Op steeds meer apparaten zit verplicht een energielabel. Dat laat namelijk in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie.

Het energielabel is een, door de Europese Unie, verplicht informatielabel. In de winkel krijg je met letters A+++ tot en met D (A t/m G bij oud energielabel), en kleuren (donkergroen tot en met rood) informatie over het energieverbruik van: afwasmachines, airconditioners, koel- en vriesapparatuur, ovens, verlichting, wasdrogers, wasdroogcombinaties, wasmachines en televisies. Vraag bij aankoop van een toestel om het label ! De EU is enkele jaren geleden gestart met een herziening van de energielabels. Inmiddels zijn de meeste apparaten voorzien van een nieuw energielabel. Op andere apparaten (vooral wasdrogers, verlichting en airco) kun je in de winkel een tijd lang de nieuwe naast de oude energielabels tegenkomen
 

Voor veel apparaten geldt dat door de aangescherpte energie-efficiëntie eisen vanuit de Europese Unie geen apparaten met labels A, B, C of D meer voor de Europese markt mogen worden geproduceerd!! Voor koelkasten en vriezers geldt bijvoorbeeld dat A+ de minst zuinige klasse is voor apparaten die thans nieuw op de markt worden gebracht.

De energie-efficiëntie is niet de enige informatie op het energielabel. Ook het stroomverbruik en -indien van toepassing- het waterverbruik zijn op dit label te vinden. Daarnaast kun je er informatie aantreffen over bijvoorbeeld de capaciteit van het apparaat en het geluidsniveau.

 

In de wet staat vastgelegd welke informatie op het energielabel moet staan. Om die informatie te verkrijgen, vinden standaard metingen plaats. Daardoor zijn de resultaten van verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Zo wordt bij wasmachines altijd gemeten hoeveel energie het apparaat gebruikt tijdens wasbeurten met volle en halfvolle belading bij zowel 60 als 40 graden.

De fabrikant voert de metingen zelf uit. Aan de hand van de gegevens wordt berekend hoe energiezuinig het apparaat is en hoeveel elektriciteit het apparaat jaarlijks gebruikt bij gemiddeld gebruik. De informatie uit de berekeningen komt op het energielabel te staan, dat meegeleverd wordt aan de winkelier. De winkelier plakt het op het apparaat.

De Voedsel- en Warenautoriteit controleert of winkels de energielabels aanbrengen op de apparaten. Verder test de overheid steeds één apparaat om te controleren of de door de fabrikant opgegeven waarden kloppen.

 

Voorbeeld van een energielabel:  (Wasmachine)

Voorbeeld energielabel

Hoe meer +++ achter de A hoe zuiniger het toestel is.

Energie ambassadeurs © 2019

energie ambassadeur,
 verantwoord omgaan met energie


Energieambassadeurs - Stroom besparen
Tags:besparen, elektra, meter, stroom, verlichting, apparaten,
Besparen op electriciteitsverbruik hoeft niet moeilijk te zijn volg de tips en denk na bij elke stekker in het stopcontact.
Up